Hlavní obsah

Blovice konečně dostanou nové koupaliště

Právo, Ivan Blažek

Sen mnoha generací blovických vodomilů se začíná naplňovat. Město se konečně dočká důstojného koupaliště. A nový plavecký areál vyroste také v Kralovicích.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Dobřanská Kotynka se připravuje na třetí sezónu, podle šéfa technických služeb Michala Pokorného (na snímku) slouží dobře.

Článek

„O koupališti se u nás mluví už padesát let,“ řekl Právu blovický starosta Jan Poduška (ODS). „Je to ale svým způsobem nadstandard a vždycky se našlo něco důležitějšího – rekonstrukce školy, polikliniky, kanalizace. Teď se nám ale podařilo získat unijní dotaci a doufáme, že do konce června roku 2014 bude areál hotový,“ dodal starosta městečka, jehož obyvatelé teď mají nejbližší koupaliště ve dvacet kilometrů vzdálených Rokycanech.

Blovičtí nepostaví betonový bazén, ale takzvaný přírodní koupací biotop, v němž se voda filtruje díky vodním rostlinám. „Bude mít podobu dvou jezírek, jejichž propojení zároveň poslouží jako skluzavka,“ podotkl Poduška. Systém má napájet samostatný vrt, nebude chybět příslušné sociální zázemí.

Areál vznikne při cestě z Blovic do rekreační oblasti Kamensko. Odhadní cena je šestnáct miliónů, Brusel přispěje skoro třinácti. „Už jsme objednali výběrové řízení na zhotovitele, chceme, aby stavba začala nejpozději v srpnu,“ dodal Poduška.

Koupací biotop – Kotynku – zprovoznili už v roce 2011 v Dobřanech. A radnice je s ním spokojená. „Zařízení je v plusu, vydělá na sebe,“ konstatoval šéf tamních technických služeb Michal Pokorný. „Rekord máme 1432 návštěvníků za den,“ doplnil. Letos se proti minulosti zdvojnásobí rychlost výměny vody ve filtračním jezírku, otevřeno bude od půli května.

Podobné zařízení chce postavit u Úslavy radnice plzeňské čtvrti Doubravka, doposud je ale jen na papíře. „Chceme biotop pojmout jako součást protipovodňových opatření a na ně zatím nebyl vypsaný příslušný dotační titul. Snad koncem roku,“ sdělil doubravecký starosta Milan Chalupný (ČSSD). „Kdyby to klaplo, může být hotovo v roce 2015,“ doplnil Chalupný.

Klasika v Kralovicích

Klasické koupaliště se už staví v Kralovicích, na severozápadním okraji města. Doplní jej půlkilometrová in-line dráha, dětské a sportovní hřiště. Celý komplex přivítá první návštěvníky až v sezóně 2014, ale dráha snad začne sloužit už o těchto prázdninách.

„Koupaliště bude mít tři části,“ sdělil kralovický stavební technik Jiří Bebr. „Pětadvacet metrů dlouhý bazén, relaxační část s vodními atrakcemi a dětské brouzdaliště.“

Stavba vyjde na 23 miliónů, z toho 18,5 dodala Unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám