Hlavní obsah

Apartmány v některých oblastech podražily až o 100 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až o 100 procent během pěti let podražily apartmány v horských oblastech, a to zejména v Krkonoších. Za stoupajícími cenami jsou zvyšující se poptávky investorů, navíc klasických chat a chalup je v nabídce málo. Lidé jsou tak nuceni koupit si apartmán. Vyplývá to z ankety mezi realitními společnostmi.

Článek

Ceny žene vzhůru lokalita. Například Špindlerův Mlýn v Krkonoších je podle Ondřeje  Bierhanzla z realitní společnosti Home Sweet Home  žádaný díky své prestiži, a také díky tomu, že v poslední době je v módě vlastnit zde nemovitost. "Řada českých podnikatelů, lidí ze showbyznysu a politické scény si tu apartmány dlouhodobě pronajímá nebo rovnou kupuje," uvedl.

Během posledních pěti let vzrostla podle Bierhanzla cena u srovnatelných apartmánů ve Špindlerově mlýně více než o 100 procent. Apartmány se tam dokonce podle něj prodávaly i za rekordních 100 000 Kč za metr čtvereční.

V Harrachově jsou ceny nových apartmánů nižší než ve Špindlerově mlýně. "Zde je situace trošku jednoduší v tom, že se zde může ještě stavět a neplatí tu stavební uzávěra, jako je tomu ve Špindlerově Mlýně," uvedl Bierhanzl.

Najdou se i levnější

V Krkonoších ale lze pořídit i levnější rekreační bydlení. Ve Vrchlabí stojí apartmány od 36 000 Kč/m2. Po Krkonoších mají lidé podle Pavla Hály ze společnosti Patria Reality největší zájem o Jizerské hory. "V Jizerských horách je málo horských apartmánů, a ceny jsou tím pádem vyšroubované výše, než by odpovídalo dané lokalitě," uvedl Hála.

Velký zájem je také o Šumavu, zvláště o apartmány na Kvildě. Horský apartmán lze levněji než v Krkonoších pořídit i v Krušných horách, například u Klínovce.

K lokalitám s možným budoucím rozvojem patří podle Koutka Orlické hory, Jeseníky a Beskydy. Lidé mají také více zájem o byty v horách na Slovensku. Ceny ve Vysoký Tatrách jsou podle Koutka srovnatelné s cenovou úrovní Krkonoš.

Cenový přehled rekreačních nemovitostí v jednotlivých lokalitách:
lokalitacena (v tisících za m2)typ nemovitosti
Špindlerův Mlýn0 - 65standardní, v okrajové části
Špindlerův Mlýn80 - 100luxusní, v centru
Harrachov33 - 44standardní, v okrajové části
Harrachov55luxusní, v centru
Vrchlabí36standardní, v okrajové části
Bedřichov50v centru
Kvilda35standardní, v okrajové části
Klínovec27přímo u sjezdových tratí
Lipno30standardní, v okrajové části
Lipno42 - 52včetně garáže a terasy
Vranovská přehrada40

Reklama

Výběr článků

Načítám