Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak ušetřit na výdajích za energie

Pronájem nebo splátka hypotéky, každý měsíc je váš rodinný rozpočet lehčí o částku, která bývá jedním z nejvyšších pravidelných výdajů většiny domácností. Tím ale náklady na bydlení nekončí. Provoz domu či bytu s sebou nese i další nemalé výdaje, se kterými je třeba počítat. Nejcitelněji dokážou bankovní účet zasáhnout platby za energie.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Mnoho domácností zařazuje platby za energie mezi fixní náklady, které není možno upravit. Tak to ale být nemusí, stačí správně vybírat elektrické spotřebiče, regulovat vytápění i spotřebu a nebát se investic, které do budoucna zajistí dlouhodobou úsporu nákladů. Jak ušetřit na energiích tak, abychom si zajistili dlouhodobě nižší provozní náklady?

Malé kroky k velké úspoře

Doporučení vypínat světla po odchodu z místnosti slyšel každý. Obecně známý je také fakt, že je lepší vyměnit běžné žárovky za úsporné a nejlépe LED. Nechcete-li žárovky vyměnit všechny najednou, nejdříve vyměňte ty, kterými svítíte celý večer. Klasické žárovky se vyplatí tam, kde se světlo často zapíná a vypíná v krátkém sledu, třeba v komoře nebo ve skříni.

Výrazně ušetřit můžete výběrem kvalitních elektrospotřebičů kategorie A či A+ a výše. Sledujte energetické štítky produktů a vybírejte podle nich. Patnáct let, to je hraniční stáří ledničky nebo mrazničky. Starší přístroj byste doma mít neměli, jinak můžete očekávat až 5x vyšší spotřebu energie než u nových přístrojů.

Pokud si nejste jisti energetickou náročností jednotlivých spotřebičů, pořiďte si měřič spotřeby, díky kterému budete moci sledovat spotřebu energie i si spočítat cenu energie na základě stanoveného tarifu.

Nezapomínejte spotřebiče vypínat. I takový počítač či TV v režimu stand-by nebo nabíječka na mobilní telefon v zásuvce odebírají energii. Ne moc, ale ony se i halíře za rok sečtou. Abyste nemuseli po jedné obcházet a vypínat veškerou elektroniku, kterou doma máte, pořiďte si prodlužovací kabel s několika zásuvkami a s centrálním vypínačem, kterým vypnete více přístrojů najednou.

Všechny spotřebiče je vhodné nechat jednou ročně zkontrolovat odborníkem. Nejen kvůli spotřebě, ale i pro vlastní bezpečnost.

Topná sezóna je blíž, než si myslíte

Náklady za teplo tvoří zhruba 50 až 80 % z celkových plateb za energie. Ani během parného léta proto nezapomínejte, že topná sezona začíná již na podzim a s realizací případných úprav je lépe začít nyní.

Peníze vám v kapse udrží zejména dobře provedená izolace stropů, výměna oken a zateplení obvodového pláště domu. V rodinném domě mohou úniky tepla okny a dveřmi dosahovat třiceti až čtyřiceti procent, v bytě pak dokonce padesáti procent z celkových hodnot tepelných ztrát. Na otázku, kudy vám uniká teplo, nejlépe odpoví energetický posudek budovy, který je vhodné nechat si zpracovat. Tepelným izolováním střech lze ušetřit 30 až 45 % z celkových nákladů na topení.

Pokud máte dům, instalujte do něj tepelné čerpadlo, docílíte tak výrazných úspor na ohřevu topné vody, obzvláště pokud je zdrojem tepla elektrokotel nebo plynový kotel. Tepelné čerpadlo může snížit provozní náklady na vytápění až o třetinu.

Máte-li starší plynový kotel, nechte si zjistit jeho účinnost. Je-li nižší než 80 %, zvažte koupi novějšího typu, který dokáže snížit náklady i o desítky procent.

Topení pravidelně odvzdušňujte – vzduch v soustavě může zvýšit spotřebu až o čtvrtinu. Ve sklepních prostorech a chodbách tepelně izolujte teplovodní rozvody.

Změňte dodavatele

Velkou úsporu můžete očekávat od změny distributora energie. Rozdíly mezi jednotlivými dodavateli nejrychleji odhalíte prostřednictvím on-line kalkulačky cen energií. Úspora může dosahovat až tisíce korun ročně.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z Sfinance.cz.

S manželem se každé léto hádáme kvůli klimatizaci. Já bych ráda do našeho městského bytu pořídila domácí klimatizaci, manžel je zásadně proti. Prý klimatizace spotřebuje hodně energie, takže je to jen žrout peněz. Je to pravda?
Záleží na tom, o jaký typ klimatizace máte zájem. Cenné informace vám poskytne energetický štítek, ze zákona jej musí mít každá klimatizační jednotka. Na štítku hledejte ukazatel energetické účinnosti chlazení, tzv. EER (energy efficiency rating), který vyjadřuje poměr mezi chladicím výkonem jednotky a elektrickým příkonem. Čím je EER vyšší, tím účinnější je provoz jednotky a tím méně za něj zaplatíte. Máte-li klimatizaci doma, nastavte ji o maximálně pět stupňů níž, než je venkovní teplota. Pokud je rozdíl teplot příliš vysoký, klimatizace musí pracovat s velkým výkonem a její spotřeba narůstá.
V našem domě všichni platí elektřinu stejnému dodavateli, proč bych tedy měla zjišťovat, zda bych proud mohla odebírat od jiného dodavatele, vyplatí se to vůbec?
Elektrická energie nás doprovází dnes a denně. Nejedná se pouze o chvilkovou úsporu, ale o dlouhodobé snížení provozních nákladů domácnosti. Nový dodavatel vám kromě příznivé ceny za koncovou spotřebovanou silovou elektřinu může nabídnout i lepší služby. Elektronické roční vyúčtování, dostupnost poboček v místě bydliště, věrnostní bonusy a další. Jak říkaly naše babičky, „Halířky dělají talířky“ a změnou dodavatele energie můžete ušetřit až několik tisíc korun ročně.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám