Hlavní obsah

Debata o podobě pražského Vítězného náměstí byla bouřlivá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik hodin debatovali minulý týden zastupitelé Prahy 6 o zástavbě lukrativního pozemku na Vítězném náměstí, kde společnost PPF Real Estate hodlá postavit komerční budovu s kancelářemi a prostory pro obchod nebo služby.

Foto: heery90, Mapy.cz

Článek

Žádný z návrhů opoziční TOP 09, zelených a komunistů se ale podle očekávání prosadit nepodařilo. Opozice žádala, aby městská část ustoupila od změny územního plánu, aby byly při stavbě splněny regulace a aby byla pořízena ocenění pozemku.

Budova prý zničí genius loci

Opozici v Praze 6 se především nelíbí, že místo na veřejném pozemku, které mělo sloužit pro veřejnost, bylo přenecháno soukromému subjektu. Společnost Vítězné náměstí chce mezi ulicemi Jugoslávských partyzánů a Verdunskou postavit polyfunkční budovu Line. Podle některých se víceúčelová budova Line na místo nehodí, zničí genius loci náměstí.

Podle zastupitelky Evy Smutné (TOP 09) by měla na pozemku vyrůst veřejně prospěšná stavba. Místo toho ale radnice usiluje o změnu územního plánu, která umožní postavit administrativní budovu.

„Apelujeme na změnu vašeho postoje bez předvádění intrik,“ doplnila. Antonín Nechvátal za zelené řekl, že koalice dělá servisní službu pro PPF.

Kousalíková: Neříkáte pravdu!

„Neříkáte pravdu,“ reagovala starostka Marie Kousalíková (ODS). „Fixace v územním plánu byla pro správní budovu. Teď když máme radnici tady, proč bychom měli tuto fixaci dále držet?“ řekla.

Praha 6 před několika lety ustoupila od záměru vybudovat na ploše novou radnici, s tím, že výhodnější bude opravit nynější sídlo a na pozemku se společností PPF Real Estate postavit komerční budovu. Vznikla kvůli tomu společnost Vítězné náměstí. Podílu v této společnosti se ale radnice před dvěma lety z finančních důvodů vzdala. Zcela ji tak ovládla PPF Real Estate, které zůstal obecní pozemek v pronájmu.

„Kvůli koalici ČSSD a ODS jsme přišli o možnost rozhodovat, co na pozemcích vznikne… Oni o tom věděli a vzdali se tohoto práva, nesou plnou zodpovědnost,“ řekl za klub zastupitelů KSČM Ivan Hrůza.

„Zůstáváme vlastníkem pozemku, z titulu vlastnického práva tedy zůstáváme účastníkem všech řízení,“ reagoval zastupitel Věroslav Gebouský (ODS). Opozice se obává, že pozemek bude prodán. Starostka to ale odmítla.

Projekt vzešel ze soutěže

Jan Chromeček ze společnosti Vítězné náměstí před zastupiteli zopakoval, že projekt vzešel z architektonické soutěže, je v souladu s územním plánem i všemi regulacemi. „Přínosy budovy vidíme v dotvoření náměstí a v odhlučnění vnitrobloku,“ uvedl. „Chceme, aby byl život na náměstí příjemnější, bezpečnější a zdravější,“ doplnil.

Společnost PPF Real Estate chce začít stavět příští rok, budova by měla být dokončena v roce 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám