Hlavní obsah

Staroměstskou tržnici v Praze čeká proměna za 28 miliónů korun

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příležitostí pro Pražany, kde na Starém Městě nakoupit, je stále méně, podepsal se na tom i přístup Prahy 1 vůči železářství a domácím potřebám ve Zlaté lyře u Můstku. Pro potraviny mnozí chodí do samoobsluhy ve Staroměstské tržnici mezi Rytířskou ulicí a ulicí 28. října. I tento obchod mají nahradit stánky.

Foto: Petr Janiš, Právo

V tržnici nakupují mnozí obyvatelé Starého Města i lidé, co zde pracují.

Článek

Rozhodli o tom na návrh Alexandry Udženije (ODS) pražští radní. Město vypíše zakázku za 28 miliónů korun. „Navrácený účel stavby umožní obnovit současně i architektonickou hodnotu památkově chráněné stavby. Volná dispozice skeletové stavby bude využívána solitérními trhoveckými stánky podél hlavních os stavby, po obvodu haly pak z volného nábytku budou vymezena rozměrnější prodejní místa,“ stojí v zadání zakázky.

Foto: Petr Janiš, Právo

V tržnici nakupují mnozí obyvatelé Starého Města i lidé, co zde pracují.

Potraviny by se tu měly prodávat i nadále, a s nimi plodiny a další kulinářský sortiment. Suterén má sloužit pro zásobování a technickou infrastrukturu. O vítězi zakázky, která se týká především projektové dokumentace, mají radní rozhodnout koncem května. Nelze vyloučit, že samoobsluha, čínská restaurace a další krámky v prostoru mezi Rytířskou a ulicí 28. října letošní rok nepřežijí. Samoobsluze podle informací Práva končí smlouva.

Staroměstskou tržnici zřídili podle pamětní desky pražští radní na konci 19. století jako městský prostor pro krytý trh. Jiná pamětní deska říká, že v domě se v roce 1771 narodil vynálezce kamenotisku Alois Senefelder.

Reklama

Výběr článků

Načítám