Hlavní obsah

Z učňovských dílen v Aši vznikne kulturní centrum

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákladem deset miliónů korun se chystají ašští radní vybudovat v někdejších učňovských dílnách střediska Aritma víceúčelové kulturní centrum.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Bývalý podnik Aritma v Aši se přemění na kulturní klub.

Článek

„Vybudován bude kulturní klub, což zahrnuje rekonstrukci dvou pater v části, která je blíže ke Studentské ulici,“ uvedl ašský starosta Dalibor Blažek (nez.) s tím, že součástí stavby bude rovněž instalace výtahu. Podle starosty se má jednat o klub zaměřený zejména na alternativní kulturu. „Pracovně říkáme projektu Klubíčko,“ dodal Blažek.

„Vzniknou v první etapě na 300 metrech čtverečních dva sály a bar se sociálním zařízením,“ pokračoval starosta. Součástí investice je rovněž zprovoznění vytápění a nová přípojka kanalizace. „Odhadované náklady jsou deset miliónů korun,“ dodal Blažek.

Náklady rostly

Původně vedení radnice podle starosty předpokládalo náklady na rekonstrukci části bývalých učňovských dílen mnohem nižší, okolo dvou až tří miliónů korun.

„Když si ale prohlédli objekt hasiči a bezpečáci, nestačili jsme se divit, kam až se náklady vyšplhaly,“ uvedl Blažek a připomněl, že město navíc získalo přes milión korun na zateplení objektu včetně výměny oken. Tato investice by měla na práce v interiérech navázat.

Deset miliónů korun je určeno na první etapu obnovy bývalých učňovských dílen. „V první fázi projde rekonstrukcí zhruba jedna třetina objektu,“ dodal Blažek. „Zbytek chceme realizovat v dalších etapách,“ uvedl starosta.

„První kulturní akce bychom chtěli v rekonstruovaných prostorách pořádat již letos v létě, ale nemáme zatím k dispozici prováděcí projektovou dokumentaci, což nám o dva měsíce prodlužuje všechny termíny,“ posteskl si Blažek.

Zázemí pro umělce, venkovní scéna i plesy

Rekonstrukce celého objektu bývalého střediska Aritma, který město získalo zhruba před sedmi lety bezplatně od státu, by podle mluvčího na Ašské radnici Milana Vrbaty přišlo odhadem na 35 miliónů korun.

„Město chce po dokončení první etapy a zateplení každý rok pokračovat. Vzniknout by mělo zázemí pro umělce, ale také venkovní scéna,“ prozradil Vrbata. Každá z etap by mohla stát kolem tří čtyř miliónů korun. Zrekonstruované prostory v rámci první etapy by mohly podle Vrbaty také sloužit například pro pořádání menších plesů.

„Oba sály bude možné propojit,“ vysvětlil. „Plesy pořádají místní v osadě Krásná nebo v Chebu či Františkových Lázních, protože přímo ve městě reprezentativní prostory pro podobné akce dosud chybějí,“ konstatoval Vrbata.

Vedení radnice zvažovalo v minulém roce, že by upřednostnilo rekonstrukci stávajícího bývalého kulturního domu, ale tam by se náklady vyšplhaly na zhruba 72 miliónů korun. Navíc v místě chybějí parkovací místa. Vysoké náklady na obnovu by přinesla rovněž obnova objektu Střelnice. „Tam se pohybují odhady na rekonstrukci dokonce kolem 164 miliónů korun,“ prozradil před časem mluvčí radnice. Objekt, který je prostorově na současné potřeby města předimenzovaný, už zhruba dvacet let nefunguje.

„Podle propočtů by roční náklady na provoz zrekonstruovaného objektu vyšly na tři čtyři milióny korun,“ uzavřel mluvčí s tím, že o objekt není mezi podnikateli zájem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám