Hlavní obsah

Oprava prostějovské radnice se kvůli nečekaným závadám prodraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov

Probíhající oprava budovy nové radnice v Prostějově stála prozatím město 3,5 miliónu korun, částka ale není zdaleka konečná. Při práci totiž stavebníci narazili na řadu problémů, které je třeba vyřešit. Rekonstrukce má skončit v roce 2014, kdy budova oslaví 100 let.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí T. G. Masaryka s novou radnicí v Prostějově (budova s věží)

Článek

Pro letošní rok magistrát původně vyčlenil 16 miliónů korun, na příští rok je to zatím 12 miliónů korun.

"Budova radnice tady stojí 98 let. Jsou věci, které se nikdy neopravovaly a řada stavebních prvků a příslušenství je za hranicí životnosti. Na některé závady se přichází až během stavby, dopředu je nebylo možné zjistit," uvedl primátorův náměstek Zdeněk Fišer (ČSSD).

Dělníci například v jednom křídle budovy zjistili, že podlaha se tam prohýbá o více než pět centimetrů. Důvodem je technický stav dřevěného trámoví pod podlahou. Stavebníci našli také například po odkrytí sádrokartonového obložení v suterénu vlhké zdi, které je třeba sanovat. Zub času se podepsal také na části dřevěného obložení stěn.

"Je to poměrně dlouhý seznam drobných závad. Na některé věci se projekty teprve zpracovávají, konečná výše investice se tak může ještě zvýšit," upozornil Fišer. Konečný termín ukončení prací ale podle něj ohrožen není.

Přesně určené etapy prací

Rekonstrukce objektu je naplánovaná na několik etap. Její součástí je výměna rozvodů elektřiny, vody i kanalizace či úpravy podlah. V jednom z křídel radnice už práce finišují, někteří úředníci se mohli vrátit na svá původní místa.

"V dalších dvou letech budou rekonstrukční práce radnice pokračovat, pozornost musíme věnovat opravě dvorního traktu včetně kanalizace, opravě střechy věže a izolaci balkónů," popsal práce Fišer.

Lidé musejí počítat s tím, že ne všechny úředníky najdou během rekonstrukce v jejich původních kancelářích. O provozu jednotlivých pracovišť radnice informuje na webových stránkách města či směrovými cedulemi v budově. Investici radnice uhradí z vlastního rozpočtu.

Sídlo městského úřadu s bohatě zdobenými interiéry bylo postaveno v secesním stylu v letech 1909 až 1914 podle projektu Karla Huga Kepky. Součástí budovy je 66 metrů vysoká věž. Je po rekonstrukci, slavnostně se otevřela při městských hodech loni na podzim. Náklady na opravu překročily šest miliónů korun. Ve věži vznikl prostor pro výstavy, rekonstrukce se dočkal hodinový stroj, pohon a rozvod pohybu orloje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám