Hlavní obsah

Vysoké domy tady nechceme, protestují lidé v pražských Holešovicích

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žluté bagry se zakusují do země, náklaďáky odvážejí vydolovanou zeminu. Těžká technika srovnala se zemí bývalou továrnu v trojúhelníku ulic Jateční – Komunardů – Tusarova v pražských Holešovicích, místo které by měl vyrůst moderní komplex s byty a kancelářemi.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Stroje nejsou na místě kvůli stavbě, nýbrž zatím kvůli bourání.

Článek

Někteří lidé z okolí sledují dění s hrůzou v očích. Kolují zvěsti, že nová stavba převýší staré domy, oni přijdou o sluníčko, které jim zatím proniká do bytů. Bojí se randálu ze staveniště, přílivu dalších aut vypouštějících do ovzduší škodliviny.

„Je to šílený nerozum. Proč další kanceláře, vždyť jich je všude dost a nikdo je nechce, protože nájmy jsou vysoké,“ konstatovala žena z Dělnické ulice při venčení strakatého psa, která ale nechtěla prozradit svoje jméno. Podle ní by místo mělo nabídnout něco pro děti, psy, zeleň, které se nedostává. „Lidi protestují, ale nikdo je nevyslyší. A o kus dál se bude taky stavět. Budeme úplně zalepení novými domy,“ zlobí se.

Soukromý investor chce na parcele postavit tři budovy s 11, 10 a 9 patry a podzemními garážemi pro 279 aut.

„Je to absurdní stavba. Nikoho nezajímá dopad na okolí a estetická stránka holešovického meandru. V okolí jsem nenašel nikoho, kdo by se nevyjadřoval odmítavě, ovšem až poté, co jsem vysvětlil, o co se jedná. Veřejnost naprosto nic netuší,“ diskutuje na internetu jeden z odpůrců díla.

Na plotu obklopujícím staveniště skutečně nevisí žádný informační plakát. Jen reklama na kvalitní italské produkty nacházející se nedaleko.

Sporná výška nových staveb

Mluvčí radnice Prahy 7 Martin Vokuš Právu řekl, že úřad zatím povolil odstranění původních přízemních staveb a žádná další povolení dosud nevydal. „Přibližně před 14 dny začalo územní řízení, což je první krok v procesu povolení stavby,“ uvedl. Projekt už prošel některými úpravami, podle Vokuše byl původně ještě o něco objemnější.

„Ale úprava neznamená, že to bude tak, jak si investor představuje. Musí splnit několik kritérií, např. stavba nemůže být tak vysoká, aby zastínila okolní domy,“ upozornil mluvčí s tím, že o definitivní podobě tedy ještě není rozhodnuto a prostor pro debatu stále existuje.

"Náplň komplexu, jenž by měl nabídnout i prostory pro obchody, odpovídá představám o rozvoji této lokality," poznamenal.

Známý architekt Josef Pleskot, který ze svého ateliéru kouká na staveniště, považuje nové domy, tak jak byly navrženy, za zbytečně vysoké. „Protože dolní Holešovice mají ustálenou výšku bloků, tak osm nadzemních podlaží, nevidím důvod, proč ji překračovat, zejména tady v ulici Komunardů, kde zástavba je po desetiletí stabilizovaná,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám