Hlavní obsah

Krnovský kostel Narození Panny Marie se po rekonstrukci otevřel veřejnosti

Právo, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krnov

Dlouhých 15 let byl v Krnově pro veřejnost uzavřen minoritský kostel Narození Panny Marie. Mohli do něj pouze restaurátoři, kteří opravovali vzácné fresky z 18. století. Minulý týden ve středu v opraveném chrámu minorité uspořádali varhanní koncert a představili jej veřejnosti.

Foto: Jiří Tomaškovič , Právo

Představený krnovského kláštera minoritů Josef Goryl mezi zrestaurovanými freskami.

Článek

„Opravy trvaly opravdu velice dlouho. O to větší máme radost, že už je to za námi. Ale práce neustanou. Zatéká nám sem přes střechu. Ne nadarmo se říká: Práce jako na kostele,“ řekl představený krnovského minoritského kláštera Josef Goryl.

Fresky v krnovském kostele dokončil brněnský umělec Josef Stern a jeho žák František Sebastini v roce 1776. O tři roky později ale kostel vyhořel. „Fresky požárem hodně utrpěly. Nakonec je malíř František Duchoslav přemaloval,“ popsal historii ztracených výjevů Goryl.

To, že se fresky v tomto kostele nacházejí, se památkáři dozvěděli až v roce 1997, kdy chrám zatopila povodeň. „Po povodni přišlo vedro a zdi napadla plíseň. Muselo se s rekonstrukcí začít hned, jinak by mohl být kostel nenávratně poškozen,“ vysvětlil Goryl.

To, co restaurátoři pod malbou našli, je překvapilo. „Fresky byly ve skvělém stavu. Retuší jsme dělali opravdu minimálně,“ pověděl Goryl.

Krnovský klášter založili minorité v roce 1273, největší rozkvět pak zažil v 15. století. V roce 1521 z něj ale byli minorité vyhnáni. Krnov se totiž v té době stal protestantským městem. Po Bílé hoře pak vznikl nový klášter, jelikož ten původní totálně zchátral. Řád minoritů ho dostal zpět po roce 1989, za minulého režimu byl v klášteře hotel s restaurací a vinárnou a v kostele neudržované skladiště. Opravy vnitřní části chrámu vyšly na 22 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám