Hlavní obsah

Praha zvýší nájemné v bytech, lidé to zatím nepocítí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha zvýší nájemné v městských bytech na maximální možnou částku, kterou jí umožňuje zákon. Zároveň ale obyvatelům poskytne dočasné slevy tak, aby nájemné prozatím zůstalo v současné výši, rozhodla v úterý rada hlavního města. Zvýšení nájmu se dotkne obyvatel 5100 bytů.

Foto: Petr Janiš, Právo

Článek

Oznámení chce město lidem rozeslat do konce srpna, změna by tak zřejmě mohla začít platit na konci roku. Na přelomu roku také skončí v ČR regulované nájemné.

Za pronájem bytů v současnosti lidé platí částky v rozmezí zhruba od 73 do 110 korun za metr čtvereční. Nově by to mělo být 90 až 148 korun za metr. O zrušení dočasné slevy bude v budoucnu rozhodovat rada města. Praha naposledy zvyšovala nájmy v roce 2010.

Hlavní město má v majetku celkem 10 887 bytů, a to po celé metropoli, nejvíce z nich je na Černém Mostě a Barrandově. Zvýšení nájmů se nebude týkat 3855 bytů, které město v minulosti opravilo nebo postavilo za státní dotace. Výjimka bude platit i pro 861 bytů zřízených z městského rozpočtu a další desítky takzvaných sociálních bytů. Většina ze zbylých 5100 bytů, kterých se deregulace týká, je určena k prodeji do osobního vlastnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám