Hlavní obsah

Hřebčín Kladruby dostal stamilióny na opravy

Právo, ner

Po více než dvou letech snahy a odmítání žádostí dostal Národní hřebčín Kladruby nad Labem dotaci 300 miliónů korun z evropských strukturálních fondů.

Foto: Zdeněk Seiner , Právo

Hřebčín v Kladrubech navštíví každoročně tisíce milovníků koní.

Článek

„Pro nás skončilo martýrium papírování. Myslím, že náš projekt tak dobře uspěl i proto, že my máme všechno dotažené až po stavební povolení,“ řekl s úlevou a uspokojením ředitel hřebčína Jan Höck.

Na opravu naléhavě čeká dvacet historických budov, do jejichž větší údržby se už neinvestovalo sto let. „Stav této mimořádné národní kulturní památky byl nepřijatelný a nedůstojný,“ přikývl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD).

Stavební práce budou zahájeny pravděpodobně v srpnu, záleží na tom, jak rychle proběhnou výběrová řízení.

„Musíme v roce 2014 akci ukončit, to znamená, že se to bude dělat všechno za plného chodu hřebčína, bude to tedy po organizační stránce pro lidi, kteří to budou zajišťovat, dost náročné,“ připustil Höck.

Pořadník oprav

Vedení hřebčína má už připraven jakýsi pořadník neodkladnosti rekonstrukce budov. Jako první se zásadní opravy dočká porodna hříbat.

„Je to naléhavé, objekt má narušenou statiku,“ upozornil. První hříbata by se v nových prostorech měla narodit už začátkem příštího roku.

Opravovat se budou nejen objekty pro zaměstnance kladrubského hřebčína a koně, ale i ty, které budou sloužit veřejnosti jako muzeum schraňující památky od dob Rudolfa II. a součást prohlídkového okruhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám