Hlavní obsah

Finanční poradna: Ženám se od prosince zdraží životní pojištění

K 21. prosinci letošního roku dojde na základě tzv. genderové směrnice ke konci existence pohlaví v pojišťovnictví. Ačkoliv původním účelem genderové směrnice bylo zamezení diskriminace žen, paradoxně právě ženy na ni v případě sazeb životního pojištění doplatí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Doposud platily u životního pojištění pro ženy nižší sazby pojistného, protože dlouhodobé statistiky dokazují, že ženy se dožívají vyššího věku a vykonávají méně rizikových činností.

Cena pojištění byla logicky odvozována od rizikovosti pojištěného. Tento princip moderního pojišťovnictví se od prosince ruší a pro muže i ženy začnou platit jednotné sazby. Pro ženy to znamená jednoznačně výrazné zdražení.

V současné době tedy zbývá posledních pár měsíců, kdy ženy mohou pořídit životní pojištění za „diskriminující“, ale levnější ceny. Podle názorů odborníků se ceny zvednou řádově o desítky procent. Přesné propočty budou záležet na risk managementu jednotlivých pojišťoven a mohou se výrazně lišit. Lze předpokládat, že pojišťovny budou zveřejnění konkrétních změn v cenících odkládat na co nejpozdější dobu. Jisté je jediné. Životní pojištění pro ženy už nebude nikdy levnější, než je dnes.

Co je genderová směrnice

Genderová směrnice (Směrnice Rady 2004,113IES) upravuje zákaz znevýhodňování nebo naopak zvýhodňování lidí na základě pohlaví. V oblasti pojišťovnictví platila do letošního roku výjimka, která však pozbude právě 21. prosince 2012 platnosti.

V březnu 2012 vynesl Evropský soudní dvůr rozsudek, ve kterém rozhodl, že případné prodloužení platnosti výše uvedené výjimky by bylo v rozporu se základním právem Evropské unie a nařídil tak sjednocení sazeb pojištění pro muže a ženy.

Na vaše dotazy odpovídá hypoteční specialistka Monika Fundová ze společnosti Broker Consulting.

Máme byt v osobním vlastnictví nedaleko Prahy (odhadní cena 2 mil. Kč). Kupujeme pozemek za 1,2 mil. Kč a chceme úvěr na stavbu 1 mil. Kč. Hotovost máme cca 400 tisíc Kč. Sítem banky jsme prošli s odřenýma ušima, ale to bylo spíše kvůli manželovi. Banka nám již potvrdila úvěr na pozemek s tím, že si vyřídíme stavební povolení a pak nám uvolní peníze na dům. Manžel je zedník a tudíž předpokládáme, že budeme stavět svépomocí téměř vše. Ušetříme za materiál i práci. Přesto začínám mít obrovský strach, zda vše zvládneme ufinancovat. Peněz na stavbu budeme mít relativně málo. Samozřejmě, že budeme šetřit již od začátku, ale bojím se, že nám dojdou peníze a my pak budeme mít rozestavěný dům a budeme muset platit hypotéku i nájemné v bytě a ještě i financovat dostavbu domu, což by pro nás bylo neúnosné. Babičky, u kterých bychom mohli bydlet, jsou daleko.
Manžel má životní pojištění vztahující se k hypotéce (smrt, invalidita) a ještě i další pojistku na smrt a invaliditu (cca 1 mil. Kč). Máme sedmileté dítě a náš věk je 37 let. S realitní kanceláří máme rezervační smlouvu a složili jsme zálohu 50 tis. Kč. V bance máme vyjednaný úvěr, který je těsně před podpisem, přesto váhám... Myslíte, že do toho máme jít? Počítáme s tím, že byt dle situace po dostavbě domu prodáme, nebo pronajmeme. Obojí by nás vyšlo na stejno. Za pronájem bychom dostali cca 8 tis. měsíčně a hypotéku budeme platit cca 11 300 Kč. V případě prodeje bytu bychom museli bance doplatit ještě dalších 200 - 500 tis. Kč dle prodejní ceny bytu.
Každá banka má svá specifika a jiná znění úvěrových smluv. Z vašeho dotazu není patrné, s jakou bankovní institucí komunikujete, abych vám mohla poradit konkrétně. I přesto se pokusím nastínit vám možná úskalí, na která si dát případně pozor.
Máte tedy v bance schválenou hypotéku na koupi pozemku + následnou výstavbu rodinného domu. Koupě jako taková je řešena ve všech bankách obdobně a nebývá s ní potíž. Ohledně výstavby je to složitější. Zde je vždy důležité vše důkladně promyslet a zvolit takovou banku, která klientovy požadavky umí řešit. Nehraje zde roli jen výše úrokové sazby, ale mimo jiné i fakt, zda umí banka proplácet výstavbu svépomocí, jaké má poplatky spojené s jednotlivými čerpáními (u výstavby se prostředky čerpají několikrát, ne najednou jako u koupě).
Ve vašem případě by mohla dále hrát roli případná možnost odkladu splátek. Začít splácet hypotéku později, tudíž se nedostat do finančních nepříjemností. Nebo požádání o vyšší hypotéku, u které nebude v případě nedočerpání ze strany banky žádná sankce. Často je právě poslední zmíněná věc kamenem úrazů. Obvykle se původní představa o stavbě liší s konečnou realitou a lidem chybí prostředky. Jakmile je ale hypotéka schválená a podepsaná, jen těžko ji lze jakkoliv navyšovat. Proto je optimální požádat o více prostředků, a pokud se na konci dostavby zjistí, že již peníze potřeba nejsou, čerpání hypotéky se stopne a banka splátku přepočítá na optimální výši vzhledem k vyčerpané částce.
Je na místě poradit se o vaší konkrétní situaci s nezávislým hypotečním konzultantem, aby si podrobně pročetl úvěrovou dokumentaci, kterou jste od banky obdrželi, a pomohl vám situaci vyřešit. Zároveň by i poradil, jak je optimální postupovat i vzhledem k celkovému finančnímu plánu domácnosti.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám