Hlavní obsah

Do aukce v Praze 10 půjdou vily bez lidí

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelé Prahy 10 minulý týden potvrdili zvrat v prodeji vil s šesti a méně byty, tzv. viladomů, v elektronických aukcích.

Foto: Petr Janiš, Právo

O vilu ve strašnické Strašínské ulici nebyl za 11 miliónů zájem.

Článek

Po čtvrthodinovém výpadku elektřiny schválili nové zásady, podle nichž se vily budou prodávat elektronickou aukcí jen v případě, že je obydlena méně než polovina bytů. Jinak si je mohou koupit jejich dlouholetí obyvatelé, pokud se mezi sebou shodnou. Jedná se o ústupek sdružení Spokojené bydlení, které napadalo prodej vil i s nájemníky. Ti podle původního plánu mohli buď o svůj dům soutěžit v aukci, anebo ho získat tím, že dorovnají nejvyšší nabídku.

„Rozpory trvaly tři roky, nakonec jsme nalezli kompromis. Z dvou set rodin 80 až 85 % uspokojivě vyřeší otázku bydlení,“ řekla Vladimíra Zahradníková ze sdružení. Prodej několika domů s nájemníky hodlá sdružení sledovat.

Zásady prodeje se přitom měnily na poslední chvíli. To, co zastupitelé rozhodli minulý týden v pátek, se sdružení nájemníků vil dozvědělo jen s dvoudenním předstihem.

„Podstatně se změnila struktura obsazenosti domů se šesti a méně byty,“ ozřejmil vedoucí majetkoprávního odboru Prahy 10 David Ekstein. Praha 10 nabízela nájemníkům vil jiné obecní byty a mnozí toho v nejisté situaci využili. Tím se asi 14 vil zcela vyprázdnilo, 11 je obsazeno méně než z poloviny a 21 je obsazených.

Ti, co zůstali, si je nyní budou moci koupit od radnice za odhadní cenu. „Musíme se sousedy sehnat asi osm miliónů korun, které samozřejmě nemáme,“ řekla Právu jedna z obyvatelek vil.

Zkušební aukce

Ke změně postoje radnice patrně vedla první zkušební aukce tří prázdných vil. Kupci měli zájem o dvě. „Aukce nedopadla úplně dobře, jeden dům jsme neprodali,“ řekl starosta Milan Richter (ODS). Čas aukce se přitom prodloužil, původně měla v jeden z posledních dubnových dnů trvat do 15. hodiny, skončila ale o hodinu později.

„Tím, že se dražilo o hodinu déle, rozpočet městské části získal milión korun,“ poznamenal Richter.

Dosud neznámí kupci projevili zájem o dvě vily, každá má plochu přes 500 metrů čtverečních. U domu v ulici za Strašnickou vozovnou se vyvolávací cena zdvojnásobila a vila se prodala za zhruba 10 miliónů korun. Cena poměrně velké vily v Ruské ulici byla ještě vyšší, nejvyšší nabídková cena se blížila ke 14 miliónům korun. O stejně velkou vilu v poměrně tiché Strašínské ulici s minimální cenou 11 miliónů korun nikdo zájem neměl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám