Hlavní obsah

Na Helfštýně finišují opravy poničených mostů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týn nad Bečvou (Přerovsko)

Návštěvníci středověkého hradu Helfštýn na Přerovsku se již o víkendu budou moci procházet po dvou nových mostech. Jeden z nich je již dokončen, práce na druhém se chýlí ke konci.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Helfštýn

Článek

Mosty nahradily předchůdce, které byly v havarijním stavu. Kvůli stavbě mostů za 900 000 korun byla několik týdnů omezena návštěvnická trasa. Do svých kolejí by se mělo vše vrátit o tomto víkendu, kdy hrad přivítá závod horských kol Author Šela Marathon.

"Čtvrtý most je již hotov, lidé se tak na palácové nádvoří dostanou bez problémů. U druhého mostu chybí ještě metr plochy a dodělává se zábradlí. I proto se do hradu stále chodí bokem, hotové by to mělo být do víkendu," řekl kastelán Jan Lauro.

Foto: Martina Žáčková

Hrad Helfštýn se tyčí na údolím Moravské brány nad Týnem nad Bečvou.

Oprava mostu nad druhým hradním příkopem, který se nachází před pokladnou hradu, přinesla větší komplikace. Musela být vybudována provizorní pokladna u výpadní branky na druhém nádvoří. Lidé se k ní dostali po cestě dlouhé asi 200 metrů podél hradeb. Potíže však zástupci hradu zvládli bez větších problémů.

"O víkendu jsme tady měli vysokou návštěvnost, asi 3000 lidí a ohlasy byly většinou pozitivní," uvedl Lauro.

Na špatný stav mostů se podle ředitele přerovského Muzea Komenského, které hrad spravuje, přišlo při pravidelných kontrolách. Dřevěné konstrukce a zábradlí byly napadeny dřevokaznými houbami, v dezolátním stavu byly i ocelové nosníky. Stavební činnost by měla na hradu skončit do víkendu i kvůli tomu, že se hrad stane v sobotu již tradičně cílem závodu horských kol Author Šela Marathon. Sportovní akci bude doprovázet i koncert skupiny Charlie Straight, chybět nebudou ani kováři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám