Hlavní obsah

V Londýně se po rekonstrukci otevřelo legendární nádraží King’s Cross

Právo, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po osmileté nákladné rekonstrukci bylo v pondělí v Londýně veřejnosti znovuotevřeno železniční nádraží King’s Cross.

Foto: Profimedia.cz

Londýňané pohotově překřtili rekonstruovanou budovu nádraží podle jejího tvaru na „mušli“.

Článek

Přestavba historické budovy přišla na 550 miliónů liber (asi 14,5 miliardy korun) a týkala se především západní haly. Jejím středem se nyní stala úchvatná střechovitá mřížová konstrukce z 1200 tun oceli a skla, která do rozlehlého prostoru částečně propouští přirozené světlo. „Mušle“, jak ji lidé překřtili, se rozprostírá po celé 150metrové délce haly, v jejím středu ji podporuje 20 metrů vysoký kužel, po stranách pak dalších 16 menších sloupů.

Revitalizace se týká i okolí

Podle studia architekta Johna McAslana, jenž práce řídil, se tak budova může pyšnit největší klenbou ze všech evropských nádraží. „Nová konstrukce přináší hale třikrát více prostoru než doposud, nové napojení na metro a na sousední stanici St Pancras, více obchodů a restaurací,“ vysvětlil mluvčí vlastníka budovy, železnic Network Rail.

Současná rekonstrukce stavby z roku 1852, kdy ještě vládla královna Viktorie, je tou nejrozsáhlejší, kterou kdy nádraží prošlo. Stanice, které spojuje Londýn s Edinburghem, doposud sloužila 45 miliónům cestujících ročně, do deseti let to ale má být o deset miliónů více. Projekt je částí revitalizace celé přilehlé oblasti, která vyšla na dalších 2,2 miliardy liber (téměř 64 mld. Kč).

Rekonstrukční práce na King’s Cross ale budou pokračovat, od září se například bude přestavovat originální fasáda. „Zlatým hřebem pak bude budoucí znovuotevření překrásné původní haly pro rezervaci jízdenek, která byla zavřena v roce 1973,“ zdůraznil mluvčí.

Nezapomeňte na mapu

Společnost si je jista, že cestující novou podobu nádraží určitě ocení, rekonstrukce ale přinesla řadu změn a stále ještě neskončila.

Unikát i jako dějiště literárních příběhů

King's Cross se objevilo v řadě filmů, například Pět lupičů a stará dáma (1955) s Herbertem Lomem a Peterem Sellersem, Mona Lisa (1986) s Bobem Hoskinsem nebo v životopisném snímku Chaplin s Robertem Downeyem jr.

Z nádraží se v knihách o čarodějnickém učni Harry Potterovi jezdí do Bradavic.

V příbězích Arthura Conana Doyla přes něj často cestují také Sherlock Holmes a doktor Watson. 

„Radil bych proto, aby si cestující vzali jednu z map stanice, které od víkendu nabízíme, a zvážili pro ně tu nejlepší cestu přes nové nádraží,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám