Hlavní obsah

Hrad Svojanov vyvedli ve dvou tónech okrové barvy

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středověký hrad Svojanov na Svitavsku už od počátku roku prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Zatímco v části původních pozdně gotických prostor stále ještě pracují stavebníci, obnova empírové přístavby prvního patra již byla dokončena, včetně náznakového obnovení nástěnných maleb, nový háv získala také samotná budova paláce.

Článek

„V těchto dnech bylo odstraněno lešení z hlavního průčelí hradního paláce a odkryl se tak jeden z nejtypičtějších pohledů na hrad v nové podobě. Fasády paláce jsou obnovovány do podoby z poloviny 19. století, tedy do doby, v níž došlo k poslední přestavbě hradu,“ vysvětlil kastelán Miloš Dempír.

Nová barevnost fasád vychází podle něho z nalezených původních barevných vrstev. Proto jsou provedeny ve dvou tónech okrové barvy. Okna i dveře budou mít bílý nátěr.

„Přibudou ještě ozdobné mříže na terasách rovněž v bílých tónech. Díky takto provedeným pracím dochází k vyniknutí výjimečnosti Svojanova, kontrastu hradních zřícenin, do kterých byla vestavěna empírová zámecká stavba,“ upozornil kastelán.

Nově objevený kamenný žlab

Před dokončením a otevřením je dolní sál domu zbrojnošů, kde byly restaurovány omítky i původní dřevěné prvky. Okolí domu zbrojnošů dostalo novou úpravu snížením terénu se zakomponovaným nově objeveným kamenným žlabem.

Novinkou letošní sezóny jsou také kostýmované prohlídky a hradní lapidárium, ve kterém jsou instalovány kamenné fragmenty výzdoby bývalé kaple a domu zbrojnošů, nalezené při opravách v různých částech hradu. Lapidárium se nachází ve sklepení, které se návštěvníkům otevřelo zcela nově.

„Vzhledem k rozdělení prohlídkových okruhů na hradní a zámecký jsou rozdílné i kostýmy. Zámeckým okruhem provádějí průvodci v oblečení ve stylu 19. století, hradním v kostýmech gotických,“ dodal Dempír. V květnu je hrad otevřen denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin. O víkendu 21. a 22. května je připraven oblíbený hradní jarmark.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám