Hlavní obsah

Kdo si nejčastěji pořizuje nové byty

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle průzkumu, který společně připravily developerská společnost BEMETT a poradenská společnost HypoAsistent, kupují nové byty především mladí lidé do 35 let.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V současnosti si podle průzkumu kupuje nový byt pouze ten, kdo musí, většina lidí vyčkává na snížení cen.

Článek

Zákazníci si v současnosti mohou vybírat z desítek volných bytů v dokončených rezidenčních projektech, přesto většina z nich stále ještě vyčkává a spekuluje nad dalším vývojem cen.

Podle Jana Koubíka, marketingového manažera společnosti BEMETT, dnes kupuje nové bydlení většinou pouze ten, kdo „musí“. Jsou to například lidé hledající své první bydlení, kteří místo nájmu volí variantu vlastního bytu, rodiny čekající potomka nebo ty, které už ho mají a stávající byt je pro ně malý, případně ti, kdo řeší nějakou zásadní životní situaci – rozvod, svatbu atd.

Velkou část také tvoří tzv. singles (samostatně žijící jedinci, jichž je asi 30 %), kteří dávají přednost před klasickým pronájmem spíše vlastnímu bydlení.

„Levné startovací byty 2+kk, případně menší byty 3+kk kupují zejména mladí lidé do 35 let. Jedná se nejčastěji o mladé páry – zaměstnance – se společným příjmem do 43 000 Kč.

Tito klienti využívají často maximální dobu splatnosti hypotéky a dávají přednost úrokové sazbě fixované na 3 až 5 let. Na nových bytech oceňují zejména jejich konečnou cenu, kdy nemusí počítat s dalšími výdaji na rekonstrukce,“ říká Pavel Bultas, jednatel společnosti HypoAsistent.

Část klientů v této době ekonomické nejistoty stále dává před pořízením vlastního bytu přednost podnájmu. Podle Koubíka se však investice do vlastního bydlení rozhodně vyplatí.

„Pokud si kupříkladu koupíte nový byt 2+kk v některé příměstské lokalitě v okolí Prahy a zaplatíte za něj cca 1,9 mil. Kč, přičemž z vlastních zdrojů máte 200 tis. Kč a na zbytek čerpáte hypotéku, bude se měsíční splátka bance pohybovat okolo 9000 Kč po dobu třiceti let. Přibližně stejnou částku zaplatíte za pronájem bytu,“ vypočítává Koubík.

Analýza hypotečních klientů
Průměrný věk klientůRodinný stavPříjmy na domácnost
do 25 let8 %samostatně žijící32 %do 20 000 Kč9 %
do 35 let73 %nesezdané páry43 %do 30 000 Kč17 %
do 45 let17 %manželé (0 dětí)14 %do 40 000 Kč55 %
do 55 let2 %manželé (1 dítě)9 %do 50 000 Kč17 %
starší 560 %manželé (2 děti)2 %více Kč2 %

Reklama

Související témata:

Související články

V brněnské hale Rondo už se zase bruslí

V ulici přes třicet stupňů, uvnitř příjemný chládek. Hokejisté právě zkoušejí kvalitu nového ledu a puky se odrážejí od mantinelů jeden za druhým. Na bruslení...

Výběr článků

Načítám