Hlavní obsah

Opravy kladenského divadla se odkládají kvůli zpožděným dotacím

Právo, ČTK, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oprava Městského divadla Kladno zatím nemůže začít a práce se musejí posunout. Divadlo totiž zatím nezískalo dotace z Evropské unie. Proto zahájí novou sezónu ještě ve velké budově, která se měla během léta začít opravovat a soubor měl už začít s představeními na zájezdech.

Foto: Radek Plavecký , Právo

Oprýskaná a po důkladné opravě volající budova kladenského divadla

Článek

„Sezóna začne ve velké budově divadla 16. srpna. Předpokládám, že první premiéra, Rok na vsi, bude 9. října ještě ve velkém divadle. Pak se uvidí,“ uvedla pro Právo ředitelka divadla Blanka Bendlová.

„V současné době leží žádost o financování z evropských fondů na Středočeském kraji. Kontaktovala jsem zaměstnance, kteří to mají na starosti, opravdu na tom intenzivně pracují,“ dodala ředitelka.

Dohady s oceňováním stavby zdržují opravu

Komplikace podle ní vznikají kvůli nesouladu mezi tím, jak byla stavba oceněna investorem, a tabulkami z EU.

Podle Bendlové jsou materiály, které bude zapotřebí při rekonstrukci použít, prokazatelně dražší, než jak připouštějí již zmíněné tabulky.

Podle primátora Dana Jiránka (ODS) se proto musejí jednotlivé detaily projektu úředníkům více vysvětlovat. Celý proces se tím zdržuje. V divadle například není možné dělat běžné omítky, ale štukové, protože budova je památkově chráněna.

„Počítali jsme s tím, že se bude dělat už přes léto, na druhou stranu v posledních týdnech se velmi zrychlila práce na úřadu regionální rady. Takže očekáváme, že v ideálním případě už v srpnu, nejpozději v září to bude schváleno,“ uvedl dále primátor Jiránek.

Počítali jsme s tím, že se bude dělat už přes léto.
Dan Jiránek, primátor Kladna

Pak ale ještě určitou dobu zabere výběrové řízení. Kdy se začne stavět, je proto stále velkou neznámou.

Rekonstrukce za 174 miliónů korun podle projektu architekta Davida Vávry má zchátralou divadelní budovu oživit a učinit ji pro návštěvníky přitažlivější. Projekt počítá s vybudováním dvou venkovních a dvou vnitřních scén.

Objekt má být také vybaven moderními technologiemi, především vzduchotechnikou, systémem pro inteligentní řízení budovy, bezpečnostním systémem a novými rozvody inženýrských sítí. Doplněna bude i divadelní technika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám