Hlavní obsah

Historická pěší zóna v Kladně opět září novotou

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před osmnácti lety byla historická zóna v Kladně určena k demolici, fungovaly na ní jen čtyři obchody a místní se sem báli po setmění vkročit. Dnes jsou fasády domů na pěší zóně opravené a kvete tady čilý obchodní život.

Článek

Ten společenský a kulturní sem chce vrátit občanské sdružení Rozvoj historického centra města Kladna.

„Před třemi měsíci jsme začali o víkendu hrát na pěší zóně divadlo, koncertovat, prodávat lidové výrobky, ukazovat zajímavé sporty. Snažíme se tak podpořit místní obchodníky, aby i v sobotu a neděli měli důvod kvůli lidem, kteří se na program přijdou podívat, mít déle otevřeno,“ říká za sdružení Josef Jelínek.

Jeho členy jsou nejen kladenské firmy, ale dotaci ve výši jeden a půl miliónu korun poskytlo i Kladno. Město také umožnilo majitelům pohostinství, aby si před provozovnami zbudovali letní zahrádky za symbolický pronájem 1 Kč, na pěší zónu postavilo přenosnou zeleň.

Projekt se postupně vyvíjí, a tak se v sobotu startuje v 11 hodin, když už mají lidé hotové nákupy, také se ustoupilo od produkcí hlasitých kapel, které se v úzkých uličkách příliš rozléhaly. „Teď v létě vymýšlíme program jen na sobotu, od září zase přidáme neděle. Z vybraných darů a dotací platíme účinkující, ostatní musí pro sdružení pracovat zadarmo,“ tvrdí Jelínek s tím, že největší problém byl vůbec obchodníky přesvědčit, aby nechali o víkendu otevřeno.

Lidé se dlouho přizpůsobují

To potvrzuje i umělecký ředitel sdružení Milan Petriščák, který pochází z Kladna.

„Tady se lidé dlouho přizpůsobují nějaké změně, nikdy tady nic takového nebylo. Ale i když projekt vznikl vlastně jako čistě komerční a obchodní záležitost, má to i další dopady. Zdejší kapely a umělci se mají konečně kde ukázat. Dva dny to je osm hodin uměleckého programu. A to každý týden.“

Podle Petriščáka je ale třeba těžké sehnat kapelu, která hraje dechovku. „Jinak máme filozofii, že může přijít nabídnout svou produkci každý, kdo něco umí. Je jedno, jestli tahá náklaďák zuby nebo má program pro děti. Není problém se domluvit,“ dodává.

V Kladně tak nechybí třeba bublinová show nebo malé tržiště – to zavedené páteční s regionálními produkty není z nepochopitelných důvodů přes prázdniny, kdy je sezónní ovoce a zelenina, v provozu – s typicky pouťovými produkty, jako jsou kamínky nebo cukrová vata. Podle pořadatelů by rozhodně prodejci neměli svou nabídkou konkurovat obchodům v historickém centru.

Program v sobotu 17. července

Od 11 do 16 hod. vystoupí tradiční skotský dudácký soubor The First Pipe Drums, divadlo Studna s pohádkou pro děti, hornická dechovka Žehrovanka. Chybět nebude ani chůdový průvod, pro děti je připraven skákací hrad a trampolína. Moderují Dan Adam a Alex Švarc z Radia Relax. Další informace na internetu www.historickekladno.cz.

A jaké má sdružení další plány? „Od září budou v neděli promenádní koncerty, jednáme i o umístění velkoplošné obrazovky, aby nejen mladí mohli sledovat hokejové nebo fotbalové zápasy. Chceme vystupovat celý rok, proto musíme vymyslet, co dělat v zimě. Rozjíždí se to pomalu, ale přijďte se podívat za tři roky. To už nikoho nenapadne jet utrácet svoje peníze do pražských obchodních center, ale nechá je o víkendu na pěší zóně v Kladně,“ směje se Josef Jelínek.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavba centra u Viktorky Žižkov se blíží

Loni v dubnu radnice Prahy 3 vložila do akciové společnosti Viktoria Žižkov pozemky na rohu Seifertovy a Krásovy ulice. V pondělí zastupitelé souhlasili...

Výběr článků

Načítám