Hlavní obsah

Nízké nájemné na pražských Vinohradech může znamenat průlom

Právo, hyp, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nájemné necelých sedm tisíc korun bude platit za obecní byt 3+1 v Hálkově ulici na Vinohradech šťastlivec, který uspěl v dražbě pořádané radnicí. Za metr čtvereční zaplatí asi 86 korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Nájemné na pražských Vinohradech ve výši 86 korun za metr čtvereční překvapí.

Článek

Vedení radnice Prahy 2 na příkladu dokazovalo nesmyslnost zákona o jednostranném zvyšování nájemného. Vydražený nájem je zhruba o 20 procent nižší než ten regulovaný v daném místě. Nelze vyloučit, že by mohlo jít o náznak průlomu v cenách nájemného.

Podle Černochové daný příklad ukazuje, že se v pražských bytech nebudou platit 20tisícové nájmy, až deregulace doběhne. „Zákon vůbec neřeší podmínky a kvalitu bydlení, jen koeficient růstu podle místa. Pak se může stát, že nejdražší ulice v Praze se jmenuje Legerova,“ řekla starostka.

Byty po neplatičích

Její zástupce Jiří Paluska (ODS) si ale nemyslí, že by výsledné ceny nižší než regulované byly v dražbách pravidlem. Dražit se podle něho začíná „na polovině tržního nájemného dosaženého v místě v minulých letech“ a vítěz se zaváže platit výslednou výši. Ta se podle Palusky může zvyšovat už jen o „státem přiznanou míru inflace“.

Byty se draží i v Praze 10. Podmínky jsou však jiné. „Jsou to většinou byty po neplatičích, takže se zájemce musí například zavázat i k provedení rekonstrukce, jejíž cenu odhaduje radnice. Pak platí standardní nájemné,“ sdělil Právu mluvčí Prahy 10 Jan Charvát. Zdejší radnice používá i jiné nástroje.

„V případě, že jsou nabídky nájemného příliš nízké, byt stáhneme a buď jej nabídneme v dalším kole, nebo jej třeba použijeme na sociální účely,“ řekl Charvát.

Každá radnice měří jiným metrem

Různý přístup radnic, který se odráží i na trhu s nemovitostmi, kritizuje petice sdružení Občané za svá práva v Praze.

„Pod záminkou, že městské části jsou blíže k občanům, nastala naprostá anarchie jak v nájemním bydlení v obecních domech, tak i při privatizaci bytového fondu,“ stojí v petici, která se na různých úřadech domáhá „dostupného nájemního bydlení pro všechny skupiny obyvatel bez diskriminace věkem, zdravotním stavem, rodinným stavem a skutečností, zda nájemník bydlí v domě obecním nebo u soukromého vlastníka“.

Zato lidé podnikající s realitami kroutí nad vydraženou cenou 86 korun za metr nevěřícně hlavou. „Cena nevyjadřuje klesající poptávku po nájemném, cena je skutečně velmi nezvykle nízká, dá se říct velmi podezřele nízká. Stometrový byt na Vinohradech – nezařízený – se pronajímá v průměru za 17 tisíc korun měsíčně,“ reagoval pro Právo ředitel realitky Aaabyty.cz Otakar Šmíd.

Reklama

Související články

Zlevnění bytů regulované nájmy neovlivní

Lidé, kteří se těšili, že kvůli poklesu cen bytů už další růst regulovaného nájemného nebude tak razantní, budou velmi zklamáni. Loňské a letošní zlevnění bytů...

Výběr článků

Načítám