Hlavní obsah

Letní plovárna v centru Českých Budějovic polyká další desítky miliónů

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní plovárna na Sokolském ostrově v těsném sousedství historického centra Českých Budějovic polyká řadu let desítky miliónů korun. Od poloviny devadesátých let už stála daňové poplatníky, byť část peněz získalo město z evropských dotací, přes 135 miliónů korun.

Foto: Petr Pokorný , Právo

Na českobudějovické letní plovárně stavaři budují železobetonové konstrukce.

Článek

Poslední rekonstrukce areálu letního koupaliště začala loni na podzim a je minimálně třetí v řadě. První za více než 60 miliónů korun skončila po bezmála čtyřletém zkušebním provozu v roce 1997, ale už o dva roky později začalo docházet k průsaku vody z velkého bazénu. Tehdejší vedení radnice začalo zvažovat tři varianty, jak prekérní situaci řešit. Jednou z nich byla dokonce myšlenka postavit úplně novou letní plovárnu na zeleném například v areálu bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech.

Tehdy odborníci odhadovali, že by takový projekt stál město kolem 120 miliónů. Politický konsensus se na něj nenašel a město přistoupilo na variantu postupných záplat. V roce 2005 padlo rozhodnutí znovu plovárnu rekonstruovat a radní vybrali firmu na zpracování projektové dokumentace s tím, že stavební práce začnou ještě týž rok a hotové budou v roce 2006. „Vybrali jsme firmu BTO z Ostrova, která se prezentovala nejlepším dispozičním řešením a jako jediná se zabývala technologií zakotvení dosavadních bazénů,“ uvedla tehdy náměstkyně primátora Ivana Popelová (ODS).

Neustálé náklady

Za půl roku ale bylo vše jinak. Připravený projekt šel opět k ledu a radní i zastupitelé rozhodli jen o dílčích opravách. Ty v první fázi spolkly na obnovu a dostavbu šaten a sociálního zázemí přes 15 miliónů korun.

V letošním schváleném rozpočtu je pak na téměř kompletní novou technologii, jak Právu potvrdil náměstek primátora František Jelen (ODS), 60 miliónů korun, což je o patnáct miliónů méně, než byl původní záměr. Výraznou část nákladů 52 miliónů by měly pokrýt dotace z evropských fondů. Je však otázkou, zda tomu opravdu tak bude, neboť bourání je pracnější, než se předpokládalo.

„Hutnost starých spodních betonových vrstev je mnohem silnější. Pilotáže pro stabilizaci bazénů musely být proto pochopitelně mnohem hlubší. Přes problémy se už mohlo ale začít s ocelovou výztuží železobetonových konstrukcí,“ popsal Právu aktuální stav prací Jelen.

Podotkl, že v bazénu nebudou chybět vodní atrakce, konkrétně čtyřdráhová skluzavka, vodní hříbek a další atraktivní prvky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám