Hlavní obsah

Středočeské divadlo v Kladně dostane nový kabát i jméno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

Středočeské divadlo Kladno bude mít nový název, a to na Městské divadlo Kladno. Název se mění spolu s novou tváří divadla, kterou získá během plánované rekonstrukce po příští sezóně.

Foto: Profimedia.cz

Středočeské divadlo v Kladně

Článek

„Svým způsobem je to návrat k historickému názvu. Současné pojmenování mělo opodstatnění v době, kdy bylo kladenské divadlo sloučené s mladoboleslavským,“ připomněl historii kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).

Obě divadla byla spojena pod jedno vedení s jedním uměleckým celkem v roce 1966 a zase se rozdělily v roce 1994, kladenskému divadlu ale zůstal společný název. Zástupci kladenské radnice chtějí dát najevo, že provoz divadla financuje město, nikoli Středočeský kraj, jak by si lidé mohli podle názvu myslet.

Náhradní scény při rekonstrukci

Plánovanou rekonstrukci stoleté budovy za 150 miliónů korun projektuje architekt a herec David Vávra. Město chce na přestavbu získat peníze z Evropské unie, dotace by podle Jiránka mohla činit až 85 procent uznatelných nákladů.

Přestavba má začít příští rok na konci června a potrvá celou divadelní sezónu. Budova bude uzavřena, herci budou jezdit hlavně na zájezdy.

„Na celou sezónu sice ztratíme svoji domovskou scénu, ale podařilo se nám domluvit s několika divadly na hostování, takže diváci o naše představení nepřijdou,“ uvedla ředitelka divadla Blanka Bendlová. Pro kladenské diváky bude soubor vystupovat v prostorách Divadla Lampión. Další představení odehraje v Městském divadle Slaný a pražském Divadle pod Palmovkou.

„Zvažuje se i možnost, že by naše představení byla zařazena do předplatitelského plánu Žižkovského divadla Járy Cimrmana,“ dodala Bendlová. V druhé polovině roku 2010 uvede kladenská scéna dvě premiéry – autorskou pohádku režiséra Tomáše Svobody, inspirovanou příběhy Harryho Pottera, dramatizaci slavného díla bratrů Mrštíků Rok na vsi. Nově zrekonstruované divadlo by mělo být otevřeno v září 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám