Hlavní obsah

Zrekonstruovaný dům na Starém městě se Praze nedaří pronajmout

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky už zahálí zrekonstruovaný Dům pánů z Kunštátu v Řetězové ulici. Město ho dalo do gala za zhruba 70 miliónů a zatím se mu z jeho pronájmu nevrátila ani koruna. Objekt ne a ne pronajmout.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Dům pánů z Kunštátu je dva roky nachystaný přijmout nájemníky. Zatím marně.

Článek

Radní pro bytovou politiku Jiří Janeček (ODS) předložil sice nedávno radním města návrh na uzavření nájemní smlouvy na celý objekt, ale nakonec ho sám stáhl z programu. „Ještě si nechám prověřit, zda je navržená cena skutečně optimální,“ řekl včera Právu Janeček.

Dům pánů z Kunštátu totiž měla získat firma MLB Investment za pouhých 950 tisíc korun ročně. Plus 100 tisíc za pronájem movitých věcí v něm. Tedy za hubičku. Touto nabídkou zvítězila v soutěži, kde měla jen jednoho soupeře s takřka shodným projektem. Apeiron Invest chtěl platit ročně o 50 tisíc korun méně.

Nestandartní smlouva

„Jsem rád, že byl Janečkův návrh vyřazen. Smlouva by byla nestandardní a naprosto nevyhovující. Všemu,“ míní Miroslav Poche (ČSSD), předseda výboru infrastruktury zastupitelstva hlavního města. Především cena je podle něho zarážející.

Měsíčně by město totiž získávalo jen 79 tisíc korun z celého památkově chráněného domu. Tedy z osmi bytů, románských sklepů určených pro galerijní účely a prostor v přízemí, které mají sloužit ke gastronomickým účelům a počítá se v nich s vinotékou. Janečkovy představy jsou přitom po celé měsíce, kdy se pokouší najít nájemníky bytů, více než smělé. Z každého z osmi bytů by mělo město měsíčně dostávat 30 až 50 tisíc korun.

Pokud by magistrát s MLB Investment nakonec smlouvu uzavřel, firma by vlastně každý měsíc za celý dům platila stejně, jako bylo městem očekávané nájemné ze dvou bytů. Návrh na uzavření smlouvy o tomto pronájmu zpracoval magistrátní odbor obchodních aktivit s tím, že by nájem platil na dobu deseti let.

Přitom vloni, kdy se město snažilo zvlášť pronajmout byty a zvlášť nebytové prostory, nabízel jeden ze zájemců o tyto prostory, společnost Enosfera, 860 tisíc ročně. Takřka shodně, jako chce nyní platit vítěz soutěže za celý dům.

Zájem nesplnil očekávání

Odbor obchodních aktivit ale tehdy konstatoval, že zájem o atraktivní prostory v historické budově nesplnil očekávání, a loni v září vyhlásil výběrové řízení na dlouhodobý pronájem celého objektu, jehož výsledky se nyní radní zabývají.

Město těsně poté, co převzalo zrekonstruovaný dům, bylo půl roku naprosto nečinné a žádnou soutěž nevypsalo. Janeček to tehdy odůvodňoval obavou, aby se dům neponičil. Radnice se rozhoupala až vloni před prázdninami a byty nabídla.

„Nenašel se ani jeden zájemce,“ shrnul Janeček výsledek. Vidina, že by lidé mohli bydlet v domě z druhé poloviny 12. století, v němž údajně přespával i Jiří z Poděbrad, nezabrala. A je patrné, že nezabírá ani dnes. Janeček je přesvědčen, že kdyby město byty nabídlo k prodeji, zaprášilo by se po nich.

Zlí jazykové tvrdí, že město nakonec dům prodá a nic nebude bránit tomu, aby se z něho stal luxusní hotýlek, čemuž se radnice dosud bránila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám