Hlavní obsah

Za pokles poptávky po nových bytech nemůže jen krize

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za poklesem poptávky po novém bydlení vidí realitní odborník Jiří Pácal především změnu demografických poměrů, snížení atraktivity bytů pro investory a až na třetím místě mluví o krizi. Útlum prodejů bylo podle něj možné předvídat, protože by přišel i bez krize.

Článek

Tiskové zprávy hovoří o poklesu cen bytů, zpráva statistického úřadu o jejich růstu. Klesají ceny bytů, nebo rostou?

Ceny bytů klesly, nicméně v současnosti se na trhu nic dramatického neděje. Čísla ze statistického úřadu o růstu cen byla jen špatně pochopena. Šlo o pořizovací ceny stavebních prací a materiálů při stavbě hlavně rodinných domů, které skutečně stouply. Není to dáno jen samotným růstem cen, ale i růstem kvality.

Lidé si nechávají stavět kvalitnější domy z kvalitnějších materiálů, proto ten nárůst. Tržní ceny nerostly a ani v současnosti nerostou, a pokles cen, o němž se nyní píše, je poklesem, k němuž došlo už před několika měsíci.

Developeři tvrdí, že pětaosmdesát procent ceny bytu je tvořeno cenou pozemku, cenou materiálů a energií a cenou stavebních prací. Všechny tyto nákladové položky rostou, takže je prý nereálné očekávat další snižování cen bytů. Souhlasíte s tímto tvrzením?

Záleží na developerovi. Někteří developeři zacházejí s finančními prostředky hůře a mohou mít vysoké náklady, vedle toho jsou developeři, kteří pracují efektivně, a ti pak mají marži mnohem větší.

To ovšem neznamená, že u jednotlivých projektů, které už jsou postaveny a nepovedly se, nemůže cena klesnout až na padesát procent. Šlo o špatný projekt, a aby se vůbec prodal, musí jít cena dramaticky dolů. Takových projektů už pár vidíme. To ale neplatí o cenách všeobecně.

Realitní odborníci se shodnou v máločem, ale v poklesu počtu kupujících ano. Je krize jediným důvodem ochlazení realitního trhu, nebo to má i jiné důvody?

Rozhodně není jediným ani hlavním důvodem. Já vidím příčiny především ve změně demografických poměrů. Druhým důvodem je to, že už několik let klesaly výnosy z bytových nemovitostí, takže ubyli investoři, kteří do nemovitostí ukládali peníze s cílem inkasovat zisky.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Teprve až na třetím místě bych mluvil o globální finanční krizi, která k nám dolehla. Ta však pouze umocnila ochlazení realitního trhu, k němuž by došlo tak jako tak.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám