Hlavní obsah

ČVUT postaví novou budovu fakulty v Dejvicích za 1, 2 miliardy korun

Právo, Vít Hnízdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha, Dejvice

České vysoké učení technické (ČVUT) chystá svou největší investici za posledních pětadvacet let. Za víc než miliardu postaví v Dejvicích novou budovu. Objekt ve tvaru písmene L bude sloužit hlavně studentům architektury. Stavba přijde na 1,225 miliardy korun.

Článek

Podle prorektora pro výstavbu a investorskou činnost ČVUT Miloslava Pavlíka na stavbu stát dá 980 miliónů korun, zbytek zaplatí největší technická škola v Česku ze svého.

Dvoukolového tendru na dodavatele stavby se zúčastnilo šest firem. „Sdružení zakázku ukončí za rekordních osmnáct měsíců,“ osvětlil Miloslav Pavlík.

„Momentálně jich máme na fakultě architektury zhruba dvanáct set. Půjdou tak do lepšího. Budova by měla být zprovozněna na začátku školního roku 2010/2011, vejde se do ní osmnáct set studentů a zkrátí se jim čas mezi přecházením z jedné budovy do druhé. Vše budou mít pod jednou střechou,“ vysvětlil prorektor. Podle jeho slov nepůjde o nějaký architektonický výstřelek.

Budova bude střídmá a svým vzhledem zapadne mezi okolní objekty, které byly postaveny v osmdesátých a devadesátých letech minulého století,
protektor Miloslav Pavlík

„Objekt bude jistě sloužit pro studenty našich fakult také jako názorná ukázka současných technologií používaných ve stavitelství,“ řekla architektka Alena Šrámková, jež se svými kolegy Lukášem Ehlem a Tomášem Koumarem budovu navrhla.

Po celý rok a půl bude stavba sledována i samotnými studenty architektury. „Zajímavé budou úplně prosklené chodby, odkud bude vidět do učeben žáků i do pracoven učitelů,“ nastínil nevšední prvky architektury Miroslav Pavlík.

V osmipatrové budově, která vyroste na pozemku vymezeném ulicemi Kolejní a Bechyňova, současnou fakultou a parkem I. Ghándíové, se budou nacházet podzemní garáže pro téměř tři sta padesát aut, v nadzemních patrech budou převážně učebny a posluchárny, ty největší pojmou až tři sta studentů. V prostorách, kde jsou nyní architekti, budou od září studenti nově vzniklé fakulty ČVUT, fakulty inženýrských technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám