Hlavní obsah

Stavební spoření roste stále pomaleji, přesto se čeká rekordní rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spořitelny čelí mírnému ochlazení zájmu o úvěry, se kterým se již téměř celý rok vyrovnávají hypoteční banky, přesto čekají rekordní rok. Od ledna do konce listopadu půjčily stavební spořitelny přes 69 miliard korun, ale meziroční růst ve výši 3,5 procenta je poměrně nízký. Až do září totiž spořitelny zaznamenávaly dvouciferné nárůsty objemu úvěrů. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských stavebních spořitelen.

Foto: Novinky

Od ledna do konce listopadu půjčily letos stavební spořitelny přes 69 miliard korun.

Článek

Podle odhadu Asociace českých stavebních spořitelen by měl nicméně trh se stavebním spořením za celý rok stoupnout. "Letošní rok bude i přes výrazné zpomalení v posledních měsících velmi pravděpodobně opět rekordní, i když jen těsně," uvedl tajemník asociace Jiří Šedivý. Příští rok již podle něj ale s rekordy počítat nelze. "V podmínkách výrazných propadů nejrůznějších ukazatelů na okolním trhu musíme počítat s tím, že pesimismus spotřebitelů může zasáhnout i stavební spoření," dodal.

S koncem roku a kvůli konci pětileté vázací lhůty původních smluv naopak registrují spořitelny výrazný nárůst nově uzavřených smluv. Jejich počet již překonal celý loňský rok, kdy jich spořitelny uzavřely 862 000. Letos od ledna do konce listopadu to bylo téměř 894 000 smluv.

Podle Šedivého souvisí zájem s tím, že stále větší počet klientů vypovídá své smlouvy po uplynutí pětiletého spoření. Na konci roku 2003 byla posledním možnost uzavřít stavební spoření s maximální státní podporou 4500 korun; zájem o stavební spoření tak byl tehdy rekordní. Nyní tato podpora činí ročně maximálně 3000 korun.

Většina stavebních spořitelen poskytla za letošních 11 měsíců v meziročním srovnání na úvěry více peněz. Pokles zaznamenaly Stavební spořitelna České spořitelny a Modrá pyramida, ta dokonce o pětinu. Všechny stavební spořitelny kromě Raiffeisen stavební spořitelny pak vykázaly pokles počtu úvěrů.

Za celý loňský rok spořitelny půjčily téměř 74 miliard korun a celý trh úvěrů ze stavebního spoření meziročně stoupl o 40 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám