Hlavní obsah

Ceny nově postavených bytů v Moravskoslezském kraji letí nahoru

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostoucí poptávka po bytech v novostavbách v Moravskoslezském kraji žene jejich ceny nahoru. Přibývá projektů nadstandardního bydlení, developeři a realitní makléři předpovídají další nárůst cen.

Článek

Podle Moniky Frankové, obchodní ředitelky pro Moravu realitní kanceláře Sting, se ceny novostaveb v kraji pohybují v závislosti na atraktivitě lokality a nabízeném standardu od 25 tisíc do 45 tisíc korun, přičemž proti loňsku se zvedly až o patnáct procent.

Místopředsedkyně představenstva společnosti Trimex Reality Kateřina Urbanová Právu sdělila, že tato společnost letos prodává metr čtvereční nově postavených bytů za cenu v rozmezí od 27 tisíc do 31 tisíc korun.

Zvyšuje se životní úroveň

„Byť je pořizovací cena nových bytů proti starším vyšší, klienti si uvědomují, že tato investice se jim v horizontu několika let vrátí,“ dodala s tím, že samozřejmostí je i zcela rozdílná kvalita nového bydlení proti starší zástavbě. Podle ní poptávka roste se zvyšující se životní úrovní obyvatel Ostravska.

Trimex Reality je generálním prodejcem bytů v komplexu Atrium Slezská v Ostravě, kde vznikne 123 bytů a ačkoli budou předávány až v září, zhruba dvě třetiny z nich už jsou zadány.

Ještě razantněji se ceny nových bytů zvedají v beskydské obci Čeladná, která zažívá obrovský rozmach. „Zatímco před třemi lety jsme metr čtvereční prodávali za 25 tisíc korun, loni to bylo kolem 35 tisíc a nyní se ceny pohybují kolem 40 tisíc korun,“ řekl Jakub Bernady, projektový manažer developerské skupiny Conti Real Čeladná, která již v Čeladné postavila asi stovku bytů a brzy tam začne stavět novou čtvrť Farské lúky se 120 byty.

Luxus za milióny

„Poptávka je vysoká, což tlačí ceny nahoru,“ uvedl s tím, že v komplexu Farské lúky je už třetina bytů prodána. „S rostoucími cenami zvyšujeme i standard bytu,“ dodal.

Na Frýdecko-Místecku, jak uvedl regionální manažer společnosti RK Sting Richard Kurko, se ceny bytových novostaveb pohybují v rozmezí 28 až 30 tisíc korun za metr čtvereční.

Podobně v Opavě to je do 30 tisíc korun, sdělil regionální manažer RK Sting Jan Kunz. „Kupující zaplatí i vyšší cenu, ale mají nový byt bez jakýchkoli dalších investic,“ komentoval.

Odborníci předpokládají, že ceny bytů v novostavbách v regionu ještě porostou. „Očekáváme, že v horizontu dvou let dosáhne cena v Čeladné až 50 tisíc korun za metr čtvereční,“ řekl Bernady.

V Ostravě by se podle Urbanové během dvou let mohl metr čtvereční v novostavbách prodávat za 32 tisíc, ale i za cenu přes 40 tisíc korun. "Nabídka nového bydlení bude rozmanitější, jedním ze segmentu trhu bude luxusní bydlení, kdy se cena za metr čtvereční bude pohybovat nad 40 tisíc korun,“ řekla s tím, že společnost Trimex Group takový projekt v Ostravě připravuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny bytů se mohou výrazně lišit dle regionu

Některé realitní kanceláře se už v průběhu loňského roku předháněly v tvrzeních, o kolik procent ceny bytů v ČR porostou. Krize hypoték v USA pak ještě...

Ceny za nové byty a domy neklesnou

I přes masivní nárůst cen bytů v loňském roce o 15 až 25 procent poptávka po nemovitostech k bydlení v dobrých lokalitách v nejbližších letech neklesne....

Výběr článků

Načítám