Hlavní obsah

Bydlení v nájmu na jihu Moravy opět podraží

Jihomoravani si příští rok opět připlatí za nájemné, a stále více se tak poohlížejí po vlastním bydlení. Nárůst dosáhne stovek korun měsíčně, a to jak u regulovaného, tak u tržního nájmu. Bydlení v obecních bytech v Brně podraží o zhruba 11 Kč za metr čtvereční, v ostatních okresních městech skoro o šest korun, je to o téměř třetinu víc než letos.

Článek

Méně, maximálně o deset procent, podle makléřů oslovených ČTK poroste tržní nájemné. I tak je ale oproti regulovanému zhruba čtyřnásobné. Bydlení v nájemních bytech je stále dražší, vyrovná se téměř splácení hypotéky na vlastní byt. "Řada lidí už odchází i z obecních bytů, kde jsou zatím nájmy ve srovnání s tržními nízké," popsal znojemský realitní makléř Tomáš Cejpek.

Podle odborníků by to mohlo postupně vést ke stagnaci a později ke snížení nájmů, nebude to prý ale hned a všude. Třeba na Blanensku je o pronájmy stále značný zájem, uvedla makléřka Romana Borůvková. Za třípokojový byt teď lidé dají 6000 až 7000 korun, před rokem to bylo kolem 5000 Kč a příští rok nájemné kvůli velké poptávce opět vzroste. "Ve městě je totiž nedostatek bytů, staví se stále málo," poznamenala Borůvková. Stejně je to i na Vyškovsku. Letos tam kvůli tomu rostly výrazněji, než se čekalo, nejen ceny bytů, ale i nájemného.

Za třípokojový byt dnes lidé měsíčně dají až 10 000 korun. V obecním sedmdesátimetrovém bytě jsou to přitom necelé 2000 Kč. "Další vývoj bude záležet hlavně na tom, jestli se ve Vyškově začnou příští rok stavět nové byty," míní Petra Kaminská z vyškovské pobočky Reality Oskar. Nejvíc nových bytů připadá podle statistik na Brno a okolí, v letošním prvním pololetí tam byla zhruba polovina ze 20 000 všech rozestavěných bytů v kraji. Právě v krajském městě už ale bytová výstavba oproti loňsku polevila.

Trh je podle všeho nasycen, shodují se odborníci. Právě proto by právě v krajském městě nemělo tržní nájemné výrazněji stoupat. Manažerka brněnské pobočky realitní kanceláře Sting Lucie Fonioková odhaduje nárůst maximálně o stokoruny z nynějších 10 000 Kč až 13 000 korun. Za obecní třípokojový byt o výměře 70 metrů čtverečních si lidé měsíčně připlatí 800 Kč, dají přes 3200 korun. V Brně je regulované nájemné vyšší než jinde v kraji, ostatní města ale přistoupila ke zvýšení o maximální možnou částku, tedy o 28,5 procenta. Jaké limity nastaví ministerstvo pro místní rozvoj na rok 2009, se města o obce dozví zhruba v polovině příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám