Hlavní obsah

Vsetín: Městské lázně ušetří statisíce na vytápění a elektřině

Novinky, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VSETÍN

Vsetínské městské lázně omezí svoji závislost na centrálních zdrojích energie. Už příští rok si začnou část potřebného tepla a elektřiny vyrábět samy prostřednictvím takzvané kogenerační jednotky. Díky ní město ušetří nemalé finanční prostředky.

Článek

Kogenerační jednotka je zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla ze zemního plynu. „Její hlavní předností je vysoká účinnost výroby energie a výrazná úspora paliva oproti výrobě oddělené. To má nezanedbatelný vliv na ekologii a ekonomiku provozu,“ vysvětlil ředitel vsetínských městských lázní Karel Škrabánek.

Díky využití jednotky lázně odeberou od stávajících dodavatelů zhruba o pětinu méně elektřiny a o čtvrtinu míň tepla. „Při stávajících cenách energií ročně ušetříme minimálně 450 tisíc korun,“ sdělil  Škrábánek. Náklady na pořízení a připojení jednotky přitom dosáhnou necelých čtyř miliónů korun. Radnice získala na tuto akci dotaci ve výši devět set tisíc korun od České energetické agentury. Vložená investice se tak při odhadovaném růstu cen energií městu vrátí zhruba za šest let.  

Práce na instalaci zařízení budou zahájeny ještě letos. „Řádný provoz kogenerační jednotky by měl být zahájen na jaře příštího roku,“ informoval Pavel Hrtáň, stavební technik městského úřadu, který má realizaci projektu na starosti.

Vsetínská radnice doplácí na provoz městských lázní rok od roku více, jen vloni to bylo 5,3 miliónu korun. „To je důvod, proč neustále hledáme cesty úspor energií,“ uvedl místostarosta Vsetína Lubomír Gajdušek s tím, že pokud se tato kogenerační jednotka osvědčí, město je v budoucnu připraveno instalovat v lázních další takové zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám