Hlavní obsah

Stovky lidí bydlících v Praze nemají nárok na parkovací karty

Právo, Novinky, Karolína Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stovky lidí žijících na území Prahy 2 se dostaly se zavedením zón placeného parkování do neřešitelné situace. Ve druhé městské části bydlí a žijí, ale nemají na rezidenční parkovací karty nárok a nesmějí tak bez nich v ulicích dvojky parkovat. Podle zákona nesplňují jednu z podmínek pro její získání: nejsou tady přihlášeni k trvalému pobytu.

Článek

Druhou podmínkou je, že jsou zapsáni jako majitelé auta, ke kterému je vydávána rezidenční karta. Parkovací karty se vydávají na základě zákona o trvalém pobytu (zák. č. 133/2000 Sb.) a také zákona o pozemních komunikacích (zák. č. 13/1997 Sb.).

"Mám trvalé bydliště v Ústí nad Labem, ale bydlím, pracuji a žiji v Praze 2. Platím za všechny služby jako ostatní obyvatelé této městské části, ale od minulého čtvrtka tu nesmím parkovat," řekl Právu Ladislav Novák z realitní kanceláře v druhé městské části.

"I my bychom měli mít šanci získat parkovací kartu. Nevím, jak tu situaci mám řešit, garáže tu nejsou, a když jsou, stojí nehorázné částky, okolo sedmi tisíc měsíčně," řekl Novák.

Kvalitní smlouva řeší problémy

"Vázanost vydávání rezidenčních karet na trvalý pobyt vyplývá ze zákona a samospráva naší městské části s tím nic nezmůže," řekl k tomu zastupitel Prahy 2 Karel Chramosil. "Přihlášení k trvalému pobytu umožníme každému, kdo přinese nájemní smlouvu," řekl.

Podle radního Chramosila se tak lidé mohou k trvalému pobytu přihlásit na základě nájemní i podnájemní smlouvy, pokud v nich není výslovně uvedeno, že si to majitel nepřeje.

Právní experti sice upozorňují, že nelze nikomu bránit v přihlášení k trvalému pobytu, na druhou stranu je ale smlouva oboustranný akt, takže pokud je v ní např. uvedeno, že se strany dohodly na tom, že se nájemník nepřihlásí k trvalému pobytu, nelze proti tomuto ujednání postupovat.

Problém tak zůstává především na straně majitelů domů, kteří nechtějí nájemníky z nejrůznějších důvodů přihlašovat k trvalému pobytu. Např. kvůli tomu, že jsou nájemní smlouvy podepsány jen na krátkou dobu, a tím nájemníkům brání v možnosti pořídit si parkovací kartu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nástrahy převodu parkovacích míst

Při prodeji bytů s garážovým stáním v nebytových jednotkách existuje problém předkupního práva. Právní prostředí spojené s rozvojem rezidenčního bydlení...

Výběr článků

Načítám