Hlavní obsah

Olomouc: Výhodný úvěr na opravy domů

Právo, Novinky, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Lidé, kteří chtějí v Olomouci opravovat nebo modernizovat svůj dům či byt, mají nyní další šanci získat od radnice výhodnou půjčku z fondu rozvoje bydlení. "K dispozici máme nyní více než 54 miliónů korun a domnívám se, že je to částka dostatečná pro uspokojení všech žadatelů," informoval náměstek olomouckého primátora Jiří Martinák (ODS).

Článek

Žádosti o půjčku mohou podle něj zájemci předkládat až do 1. prosince, získat je mohou na ekonomickém odboru radnice a to každý úřední den.

Vedení města přitom předpokládá, že zájem o výhodné úvěry bude vyšší než v minulosti, a to hlavně díky úpravám, které byly nedávno provedeny v pravidlech pro jejich poskytování.

Zájemci si tak mohou půjčit více, než tomu bylo dříve, a navíc byl rozšířen seznam oprav, na které je možno peníze půjčit. "Reagovali jsme tím na to, že neustále vzrůstají ceny ve stavebnictví, a navíc zájem o půjčky z fondu slábl. Například loni nebyly vyčerpány finance, které bylo možno půjčit, a peníze tak zůstaly zbytečně ležet na účtu," uvedl viceprimátor.

Vlastníci nemovitostí v Olomouci si zatím mohli půjčit od magistrátu peníze mj. na obnovu střech, zateplení obvodového pláště budov, zřízení topení, na vybudování WC či koupelny, výměnu oken, dodatečnou izolaci domu proti vodě nebo na vybudování půdní vestavby a nástavby.

Nově až 600 tisíc

Nově mohou žádat o peníze i na výměnu podlah, rozvodů vody, elektřiny a plynu a na vybudování nebo renovaci balkónů a lodžií. Zatímco až dosud radnice poskytovala úvěry v částkách o maximální výši 50 000 až 400 000 korun podle typu rekonstrukce, nově si budou moci lidé půjčit až 600 tisíc korun. Původně vedení města zvažovalo i možnost snížení úrokové sazby, která nyní činí pět procent při šestileté lhůtě splatnosti. Od toho však nakonec upustilo.

"Vzali jsme v úvahu vývoj úroků u bank. Podle průzkumu, který jsme si provedli, jsme zjistili, že jsme v Olomouci nejlevnější," zdůraznil již dříve Martinák.

Reklama

Související témata:

Související články

Olomouc zdobí nový polyfunkční dům

V novém komplexu v centru Olomouce jsou byty, obchody a oční klinika. I když ceny za jednotlivé byty byly vyšší, s výjimkou jednoho už mají všechny majitele....

Olomouc: Parcely pro výstavbu na prodej

Olomoucká radnice bude v létě prodávat parcely pro výstavbu bytů a rodinných domů. Podle primátora města Martina Novotného si občané a developerské firmy budou...

Výběr článků

Načítám