Hlavní obsah

Hrušovany začnou využívat sluneční energii

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRUŠOVANY

V obci Hrušovany na Chomutovsku se na podzim začne stavět sluneční elektrárna. Vesnička v polích na severu Čech se totiž rozhodla, že předvede v praxi, jak se dá i v zeměpisném pásmu s nemnoha slunečnými dny využívat světelná energie.

Článek

"Pokusíme se názorně přesvědčit veřejnost, že obnovitelné zdroje nejsou žádná hloupost, že fungují a mají svůj smysl," řekl Právu hrušovanský starosta Petr Šmíd.

Sluneční elektrárna bude na ploché střeše bývalých kasáren, jež obec nechala přestavět na byty. Kolektory budou mít výkon 63 kW, vyrobená elektřina poputuje do sítě ČEZ. "Na rozdíl od jiných alternativních zdrojů, například spalování štěpky, odpadá starost s vedlejším produktem, tepelnou energií. Taky se nám nemůže stát, že dodavatel štěpky zdraží svůj produkt. Slunce určitě nebude smlouvat," usoudil Šmíd.

Elektrárna bude stát asi třináct miliónů korun. Osmdesát procent získala obec jako dotaci ze státního fondu životního prostředí. Stavět se začne v listopadu, zahájení stavby pozdržely drobné změny v projektu. Provoz zahájí systém do příštího jara.

Po dvou letech provozu už by měla hrušovanská sluneční elektrárna přinášet obci kolem miliónu korun ročně. Za peníze z úspor se mohou stavět hřiště nebo komunikace. Starosta předpokládá, že se do Hrušovan budou sjíždět například studenti škol či zájemci o nové technologie. "Výroba energie z alternativních zdrojů je obor podnikání, který má velkou budoucnost," soudí Šmíd.

Reklama

Výběr článků

Načítám