Hlavní obsah

Praha: Deregulace bude nutit k výměnám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský magistrát kvůli deregulaci shromažďuje menší byty. Ty mohou získat lidé, kteří nebudou moci platit zvýšené nájemné.

Článek

Kvůli posledním směnám se uvolnily dvě desítky menších bytů, jejichž obyvatelé žádali o větší. Podle radního Jiřího Janečka (ODS) do systému takzvaného ústupového bydlení úřad zařadí veškeré malé byty, které se uvolní.

Obyvatelé si podle radního musí spočítat, jak se deragulace dotkne jejich domácností. Většina žádostí, které magistrát eviduje, zatím spíše chce větší byt. 

Janeček ale očekává, že situace se do dvou až tří let kvůli vyšším nájmům obrátí. Soupis menších bytů magistrát zveřejní v září na internetových stránkách, aby lidem pomohl s jejich vyhledáváním, dodal.

Úředníci slibují pomoc

S nutností řešení situace vzniklé deregulací nájmů počítají například i radní v jiných pražských obvodech např. v Praze 6. Pokud by se některý ze starších občanů ocitl v důledku deregulace v těžké sociální situaci, jsou připraveni najít pro takového člověka řešení.

Lidé žijící v magistrátních bytech platí od pátku 1. června 2007 vyšší nájemné. Radní již dříve deklarovali využítí maximální míry zdražení, kterou jim povoluje zákon. To se bude týkat příštích tří let. Pak by se ceny nájemného měly více odvíjet od lokality, v které se byt nachází.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám