Hlavní obsah

Majitelé domů zřejmě dostanou odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko se s majitelkou domu Marií Hutten-Czapskou nedohodlo na náhradě škody, která majitelce vznikla regulací nájemného. Další postup teď závisí na Evropském soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Žalobu na stát podali ve Štrasburku také čeští majitelé domů a požadují 50 miliard korun.

Článek

"Obě strany informovaly soud, že pro rozdílnost postojů a naprostý nepoměr mezi požadavky majitelky a nabídkou Polska nedošlo k dohodě," uvedla pro ČTK advokátka Klára Samková, která v České republice zastupuje Občanské sdružení majitelů domů (OSMD). Nynější závěry soudu budou podle Samkové pravděpodobně aplikovatelné na Českou republiku.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl v polovině roku 2006, že Polsko je povinno zaplatit majitelce domu, ve kterém jsou nájemníci s regulovaným nájemným, 30.000 eur (840.000 korun) jako náhradu nemajetkové újmy a 22.500 eur (630.000 korun) jako náhradu nákladů řízení, což je tzv. symbolické odškodné. Dále soud uložil majitelce domu a polskému státu, aby se během šesti měsíců dohodli o náhradě skutečné škody, která na základě regulace nájemného majitelce vznikla. Skutečná škoda je rozdíl mezi regulovaným a tržním nájemným.

Evropský soud podle dřívějšího vyjádření předsedy OSMD Tomislava Šimečka zřejmě přiřkne v prvním rozhodnutí českým majitelům symbolickou náhradu a vyzve stát, aby jim zaplatil skutečnou škodu. Symbolické odškodnění u první instance štrasburského soudu podle Šimečka bude činit 10.000 eur (290.000 Kč) pro každého majitele. Celkem ČR žaluje 5000 majitelů domů.

Pokud se majitelé domů se státem po prvním rozhodnutí soudu nedohodnou na vyplacení škody, soud tuto škodu podle Šimečka stanoví ve svém druhém rozhodnutí. "Skutečná škoda všech majitelů domů je 175 miliard korun, soud však ve svém druhém rozhodnutí obvykle přiznává maximálně třetinovou částku, takže majitelé budou po státu požadovat 50 miliard korun, a tato částka bude rozdělena mezi všechny majitele domů, i pro ty, kteří se k žalobě nepřipojili," dodal Šimeček.

Ministerstvo pro místní rozvoj, které má tuto problematiku na starosti, se nyní zabývá tím, jak stanovit podklady pro budoucí vyčíslení případné kompenzace. Ke stejnému cíli podle ministerstva směřuje i jednání pracovní skupiny, kde vedle zástupců MMR jsou zástupci ministerstva spravedlnosti, Kanceláře vládního zmocněnce, ministerstva financí, poslanci a senátoři. MMR navrhlo do této skupiny přizvat i ombudsmana Otakara Motejla.

Reklama

Výběr článků

Načítám