Hlavní obsah

Akustické problémy v bytových domech

V bytových domech si lidé často stěžují na akustické problémy. Slyší sousedy, jak dupou, či jak se hádají a pak se usmiřují. Slyší i sousedku na podpatcích, když se vrací večer po chodbě z večírku. Tato nemoc domů je někdy dána technickým stavem domu, někdy si trápení způsobují jen lidé sami.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Problémy s akustikou v bytech lze objektivně změřit a posoudit.

Článek

Akustické parametry, které se z pohledu interiéru v bytovém domě technicky hodnotí, jsou jednak vzduchová neprůzvučnost, která řeší riziko šíření hluku vzduchem, a přenos kročejového hluku, který řeší přenos hluku konstrukcemi.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Všesměrový reproduktor, který slouží jako zdroj standardizovaného zvuku při měření.

Vzduchová neprůzvučnost je schopnost konstrukce snižovat úroveň hluku mezi dvěma prostory. Je to vlastnost, která vás odcloní od křičícího souseda. Ale jak poznáme, co je špatně? Je špatně postavená či navržená stěna mezi vámi a sousedem? Křičí soused hrozně moc? Nebo jste vy moc citlivý či citlivá?

Naštěstí existuje obecně definovaná objektivní hodnota, kterou musí stěna či strop mezi byty utlumit. Ta je uvedena v normě a lze ji objektivně změřit. Měření probíhá tak, že se na jednu stranu stěny či stropu postaví speciální všesměrový reproduktor a na druhé straně se na stanoveném místě umístí přesný kalibrovaný zvukoměr.

Po spuštění standardizovaného zvuku z reproduktoru se v místnosti s reproduktorem a ve vedlejším prostoru změří hladina zvuku. „Rozdíl“ těchto hluků se pak může porovnat s normovým požadavkem.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Speciální klepadlo, které slouží jako zdroj standardizovaného zvuku při měření.

Přenos kročejového hluku je vlastnost konstrukcí přenášet (či spíše nepřenášet) hluk konstrukcí. Je to tedy vlastnost, která brání tomu, abyste slyšeli každé bouchnutí do podlah v bytě nad vámi či na chodbě. A situace je podobná jako u vzduchové neprůzvučnosti.

Problém je buď v tom, že je špatná konstrukce, nebo soused do podlahy mlátí příliš. Požadovaný objektivní parametr je opět uveden v normě a lze provést jeho objektivní měření. To probíhá tak, že se na jednu stranu postaví speciální kalibrované „klepadlo”, které po zapnutí standardizovaně „dupe” do konstrukce a na druhé straně se na stanoveném místě umístí kalibrovaný zvukoměr. Změřená hodnota hluku ve spodní místnosti se porovná s normou.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Přesný zvukoměr

Hodnocení této nemoci je pak relativně jednoduché. Pokud výsledky měření ukazují, že naměřené hodnoty neodpovídají požadavkům příslušné normy a předpisů, je problém v konstrukcích domu a má smysl řešit tuto záležitost s majitelem domu či například developerem (pokud je dům ještě v záruce).

Pokud ale naměřené hodnoty odpovídají požadavkům, musíme spíš řešit mezilidské vztahy a problémy. A to je někdy větší trápení.

Roman Pavelka - specialista Znaleckého ústavu Dekprojekt,

roman.pavelka@dek-cz.com

Inzertní sdělení

Potřebujete pomoc při nekvalitně provedených stavebních pracích?

Trápí vás na domě či bytě následující problémy?

  • Máte vlhko ve sklepě?
  • Máte mokré stěny v bytě či domě?
  • Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?
  • Máte mokré skvrny pod střechou?
  • Cítíte od stěn průvan a chlad?
  • Nemůžete v zimě vytopit místnosti?
  • Slyšíte hluk z okolních místností?
  • Slyšíte kroky z chodby?
  • Bude vás soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?
  • Trápí vás na vašem domě či bytě jiný technický problém?

Specialisté a inspektoři NEMOPAS Znaleckého ústavu Dekprojekt vám pomohou. Vycházejí ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb.

Specialisté Akreditované laboratoře Atelier DEK jsou připraveni provést úředně akreditovaná měření řady parametrů budov (akustická měření, vzduchotěsnost, osvětlení apod.).

Experti na poruchy staveb identifikují příčiny poruch a navrhnou, jak problém optimálně řešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám