Hlavní obsah

Zvyšte hygienu, omezíte šíření viru

Právo, Sylva Svobodová

Mnoho lidí pracuje doma, ale stále je jich dost i na pracovištích. Všude je nutné dodržovat zvýšenou hygienu. Důležitý je správně prováděný úklid, vhodně zvolená dezinfekce a funkční vzduchotechnika.

Foto: Trachea

Velmi dbáme na hygienu potravin, a hlavně na údržbu kuchyňské pracovní desky v naprosté čistotě.

Článek

Podle odborníků není dobré více větrat.

Naopak, větráním dochází ke snížení relativní vlhkosti vzduchu, což zvyšuje šanci přenosu infekcí a samotné unášení patogenu na delší vzdálenosti.

Jak a co dezinfikovat

Určitě je nutné zvýšit frekvenci úklidu a využívat chemické čisticí prostředky na chlorové bázi. A to v dostatečném dávkování, které je uváděno na zadní straně etikety.

„Nutná je dezinfekce ploch, kde dochází k častému kontaktu plocha/ruce. Ve veřejném prostoru jde o tlačítka výtahu, kliky dveří, madla. Dezinfekci provádíme minimálně 3x v denním režimu a jednou v době generálního (nočního) úklidu,” vysvětluje Radek Škrabal z firmy SSI Group.

Foto: SSI Group

Prostor toalet, mísy, pisoáry a umyvadla se na veřejných toaletách dezinfikují 4krát denně. K dezinfekci rukou jsou vhodné přípravky na alkoholové bázi (roztok nebo gel) s bezkontaktním dávkováním.

Použitá chemie by měla být virucidní, jedná se o dezinfekce na alkoholové nebo chlorové bázi, jako např. Meridasan, Suma Chlorsan, Savo, Real proti dezinfekci. Antibakteriální dezinfekce není dostatečně účinná, a tedy vhodná.

Virucidní dezinfekce je na etiketě vždy jasně označena, rovněž jsou uvedené časy působení a návod, jak ji správně ředit.

Filtry ve vzduchotechnice

Filtrační vložky do vzduchotechniky by se měly měnit po třech měsících. Jejich účinnost totiž později klesá, vlivem tlaku vzduchu dochází k pronikání drobných prachových částeček skrz filtrační materiál. Na nich mohou ulpívat choroboplodné zárodky bakterií, plísní a virů. Výměna filtračních tříd ve vzduchotechnikách oproti výrobcem určeným se ale nedoporučuje.

„Naše doporučení je u vzduchotechnických systémů, které jsou vybaveny zvlhčením vzduchu, toto zařízení vypnout a udržovat vnitřní prostředí při 22 °C a relativní vlhkosti vzduchu kolem 55 % nasycenosti. Tyto podmínky jsou nejméně vhodné pro množení a přenos bakterií a virů,” vysvětluje Radek Škrabal.

Bez prachu a nečistot

Alergici a všichni, co mají doma chlupaté mazlíčky, mají zvýšené nároky na úklid. Podlahová krytina je nejzatěžovanější částí a musí zůstat bez smítka prachu.

Foto: Dyson

Díky bezkabelové technologii vysavač Dyson V11 vyčistí nejen podlahy, ale zbaví prachu i povrch na nábytku, žaluziích, gauči či na kuchyňské lince. Cena 16 990 Kč.

Důležité je zvolit vysavač s výkonným motorem, který má vysoký sací výkon. Třeba Dyson V11, jenž sám rozpozná povrch a automaticky mění otáčky motoru při přechodech mezi koberci a tvrdými podlahami.

Nanotechnologie v praxi

Obor nanotechnologie se rozvíjí velmi dynamicky a pomáhá i v domácnosti. Třeba ošetření nanokosmetikou lze na různých površích vytvořit neviditelnou ochrannou vrstvu, která pronikne do mikrotrhlin či nerovností a vyhladí jej. Díky tomu se odpuzuje prach, voda, mastnota a jiné částice.

Pro odlišné materiály se využívají různé produkty: na dřevo, textil, sklo, kůži, keramiku apod. Lze tedy ošetřit lakovaný nábytek, sedací soupravy, nerezovou lednici či skleněný sprchový kout.

„Je možné dokonce aplikovat speciální samočisticí nátěry na povrch lamel venkovních žaluzií, což významně sníží finanční a časovou náročnost údržby stínicích prvků,” říká Bohumír Blachut ze společnosti Isotra.

Anketa

Uklízíte teď v karanténě doma častěji?
Ano, a také důkladněji!
18,1 %
Asi ano.
8,2 %
Nemyslím si.
59 %
Ne. Není důvod.
10,5 %
Ne. Nestíháme.
4,2 %
Celkem hlasovalo 5292 čtenářů.

Reklama

Související články

Tipy, jak v domácnosti využít citrusovou kůru

K provonění domácnosti i k čištění některých jejích částí není nutné pokaždé používat chemické přípravky. Lze si vystačit i s tak obyčejným pomocníkem, jako je...

Deset tipů, k čemu v domácnosti využít ocet

Ocet bývá obecně považován hlavně za kulinářskou přísadu. Mnoho hospodyní ale dobře ví, že jej lze stejně dobře využít v domácnosti i ke zcela jiným účelům než...

Výběr článků

Načítám