Hlavní obsah

Změkčením vody šetříme spotřebiče i peníze

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrdá voda o sobě dává vědět vápenatými usazeninami ve varné konvici nebo v kávovaru. Ušetřeny nejsou ani povrchy sanity v koupelně, vodovodní baterie a perlátory, sprchové hlavice, zástěny sprchového koutu.

Foto: Grohe (2x)

Páková baterie Grohe Blue Home s filtrační funkcí dokáže připravit chlazenou neperlivou, jemně perlivou i perlivou vodu.

Článek

Matné skvrny a usazeniny odstraníme snadno vodou s přídavkem jedlé sody, octa. Jenže vodní kámen je i uvnitř pračky, ve vodovodním potrubí, zatěžuje usazeninami tepelné kotle, bojlery, teplovodní topnou soustavu apod.

Zvyšuje tak náklady na jejich provoz, protože i několikamilimetrová vrstva vodního kamene na tepelných zařízeních snižuje účinnost o desítky procent.

Foto: Kärcher

Vodní kámen z obkladů v koupelně odstraníme octovou vodou a stěrkou, parním čističem. Nebo instalujeme změkčovač vody vhodný pro celou domácnost.

V tvrdé vodě se také špatně rozpouštějí prací a čisticí prostředky, takže i jejich účinek se zvyšující se mírou tvrdosti klesá.

Foto: Grohe

Modul baterie Grohe Blue Home instalovaný pod dřezem zahrnuje vedle chladicí jednotky také aktivní uhlíkový filtr pro odstranění chloru z vody i filtr s hlavou umožňující flexibilní nastavení tvrdosti vody.

Tvrdá voda vysušuje pokožku a může zhoršovat chuť nápojů a vařených pokrmů.

Vhodné spotřebiče

Trápení s vodním kamenem částečně snížíme nákupem spotřebičů, které se před ním dají ochránit. Třeba v myčce používáme mycí tablety na nádobí, spotřebič má také změkčovač se zásobou soli, která zabraňuje usazování vodního kamene a kterou musíme doplňovat.

Myčka pravidelně změkčovač proplachuje, chybí-li v zásobníku sůl, může dojít k jeho poškození.

Foto: Elektrolux

Myčka nádobí si s tvrdou vodou poradí sama díky zásobníku/ změkčovači se solí, kterou ale musíme doplňovat.

Pračce pomáhají změkčovače nejlépe přímo doporučené výrobcem. Většinou jsou to tablety nebo prášky. Na trhu jsou rovněž k dostání prací přípravky, které změkčovače obsahují.

Foto: Watex

Automatický změkčovač vody funguje na principu iontové výměny, kdy jsou ionty vápníku a hořčíku ve vodě nahrazovány ionty sodíku.

S tvrdou pitnou vodou pomohou filtrační konvice se speciálními filtračními patronami na jemné změkčení vody. Nezaměňujeme je s typy filtračních konvic, které jen odstraňují chlor, případně mají zvýšenou kapacitu na odstranění těžkých kovů.

Ucelené řešení

Principem změkčení vody pomocí soli je chemický proces. Úpravnu tvoří nádrž/kabinet se silně kyselým katexem, změkčovací pryskyřicí, v sodíkové formě.

Voda prochází kolonou naplněnou ionexem, měničem iontů, v němž se ionty Ca2+ a Mg2+ z roztoku odstraní a vymění za ionty sodíku Na+. Regenerace ionexu se provádí solankou. Systém je nutné mít napojený v elektrické síti.

Solnou náplň musíme doplňovat, solanka končí v odpadní vodě. Odpůrci této metody proto upozorňují na zátěž pro čističky odpadních vod i životního prostředí.

Foto: Euroclean

Změkčovač vody AquaSoftener 350 je určen do objektů pro 3–4 osoby, do průtoku 2 m3/h. Funguje na principu iontové výměny, kdy se ionty vápníku a hořčíku v zařízení vyměňují za ionty sodíku.

Změkčovače bez soli využívají různé fyzikální úpravy vody. Někteří výrobci nabízejí např. galvanickou úpravu fungující na elektrochemickém principu nebo využívají specifické magnetické pole, které nemění množství vápníku a hořčíku ve vodě, ale brání tvorbě vodního kamene jejich přeměnou.

Foto: Cistavoda

Změkčovač vody AQ BNT 20 Slim v praktickém štíhlém designu umístíme i do stísněných prostor. Pracuje s katexovou náplní.

Reverzní osmóza je fyzikální proces, při kterém voda pod tlakem prochází speciální membránou zachycující nežádoucí příměsi. Pozor! Některé fyzikální úpravy vody jsou vhodné spíše pro výrobu demineralizované vody pro technologické účely.

Co se vyplatí vědět

Volbu typu změkčovače v podobě úpravny vody pečlivě zvážíme s ohledem na míru tvrdosti vody, kterou používáme z veřejné vodovodní sítě, případně ze studny.

Existují výrobky, které si poradí se středně tvrdou vodou, ale již ne s velmi tvrdou.

Foto: Wevoda

Změkčovač vody bez soli NaturSoft NS3 pracuje s průtokem až 2,3 m3/hod. (0,63 l/s). Voda prochází přes speciální granule, které mají na povrchu strukturu uhličitanu vápenatého.

Při výběru zohledníme vedle metody úpravy také optimální umístění změkčovače – před konkrétní spotřebič, za vodoměr či hlavní přívod vody.

U všech úpraven vody musí být uvedeno, jaký průtok v m3 za hodinu zvládnou, spotřeba energie, způsob připojení k potrubí, způsob obsluhy a péče.

Foto: Anticalc

Nanotechnologie v praxi. Tato fyzikální úpravna vody je založena na principu totální destrukce krystalů vápníku na nanokrystaly, které volně procházejí rozvodem vody až do odpadu.

Foto: Anticalc

Pozor! Snížení tvrdosti vody je sice výhodné z užitného hlediska, ale odstranění vápníku způsobí snížení pH vody, které v dlouhodobém horizontu může ovlivnit acidobazickou rovnováhu organismu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Dbáte na správnou úpravu vody v domácnosti?
Ano
80 %
Ne
20 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Tvrdost a změkčování

Tvrdost vody je dána obsahem rozpuštěných nerostů ve vodě,

nejčastěji vápenatých a hořečnatých iontů.

Za velmi tvrdou je považována voda s koncentrací Ca a Mg v milimolech na litr (mmol/l) s hodnotou nad 3,75, což zjistí odborný rozbor vody.

Změkčování vody je vžité označení pro odstraňování/snížení

kationtů vápníku a hořčíku z vody či jejich přeformování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám