Hlavní obsah

Zkroťte dřeviny, trávu i listí. Se šikovnými pomocníky to bude hračka

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim je nutné přistřihnout všechny stromy, keře a dřeviny. Stejně tak nezapomeňte na vertikutaci trávníku, úklid spadaného listí a zpracování starých větví. Vše zvládnete díky báječné zahradní technice!

Foto: Mountfield

Výkonný vertikutátor Patriot S 1600 si díky příkonu 1600 W a šířce záběru 34 cm poradí i se středně velkými a členitými travními plochami. Má sběrný koš o objemu 45 litrů a 2 vyměnitelné vertikutační válce. Hloubku vertikutace lze nastavit v 5 polohách.

Článek

Zahrady a sady se musejí připravit na zimní spánek a nás čeká spousta práce. Vyplatí se mít zahradní techniku s aku pohonem, protože se snadno obsluhuje, je lehká, tichá a ekologická. Oceníte i snadnou údržbu.

Jak na dřeviny

Na podzim se stříhají odumřelé větve, odstraňují se tenké větvičky u kmene a nemocné části rostlin. Příliš vytáhlé větve odstřihneme nad mladým výhonkem. Větví, které se kříží nebo se o sebe třou, se rovněž zbavíme.

Při zkracování muchovníku, lískovníčku, dřínu květnatého a hortenzií buďte opatrní. Při zastřihávání trpí a poškozují se.

Foto: Datart

Elektrická řetězová pila Black-Decker GK1000 je vhodná na prořezávání větví a krácení palivového dříví až do průměru 10 cm. Čelisti a krycí řetěz oceníme při práci ve výškách na žebříku. Cena od 2490 Kč.

Při prořezání živého plotu myslete na to, že ve spodní části má být širší než ve své horní. Tak získají listy na níže položených větvích dostatečný přísun slunečního světla a vzduchu a vytvoří se nové.

Foto: Hornbach

Aku nůžky na živý plot mají laserem broušené nože s délkou záběru 55 cm a tloušťkou záběru maximálně 22 mm.

Důležité je zvolit správné nářadí: na větší větve a hustší dřeviny jsou dobré kovadlinové nůžky, na živý plot aku nůžky s délkou 55 cm. Aku nářadí si určitě dopřejte, je lehčí než benzinové, a to i při stejném výkonu. Po dokončení práce zahradní nářadí očistěte od sekretů a smůly, ošetřete čepele a klouby trochou oleje.

Při drcení větví ze stromů a keřů nedávejte do přístroje příliš mokrý nebo znečištěný odpad. Nadrcený ho pak zkompostujte: lze k němu přidat kuchyňský odpad, suché listí, odřezky živých plotů a keřů. Vznikne humus, který zkvalitní zahradní půdu.

Foto: Hornbach

Drtič zahradního odpadu zvládne i větší odřezky, silné větve. Když je nadrcený materiál po prvním kole příliš hrubý, lze proces opakovat.

Na řadě je tráva

Po suchém létě si trávník zaslouží výhradní pozornost, aby byl na jaře zase v kondici. Bude vám vděčný za vertikutaci, tedy prořezání. Rozrušením povrchu totiž zajistíte přísun vzduchu, vody, světla, podpoříte kořenový systém.

Teplota při akci nesmí klesnout pod 8 °C, půda nesmí být promáčená, ale ani tvrdá, suchá. Několik dní před prací můžete na stinných místech použít prostředek na hubení mechu, nezapomeňte shrabat listí, klacíky, větvičky.

Foto: Datart

Aku sekačka se spolehlivě postará o středně velké trávníky, a to v místech, kde není připojení do zásuvky. Skládací rukojeť, nastavitelná na tři výškové úrovně. Cena 5990 Kč.

Jestli je trávník obzvlášť zanedbaný, vertikutaci provádějte v podélném i příčném řezu. Organické zbytky posbírejte do sběrného koše a shrabte hráběmi.

Na závěr dejte trávníku podzimní výživu, můžete dosít některá místa, trávník zalijte. Vertikutovat lze i v místech bez dostupnosti elektrické energie. Na malých plochách se vyplatí aku stroje.

Foto: Fieldmann

Kultivátor je vhodný díky snadné ovladatelnosti i pro přípravu záhonů ve sklenících. Výhodou modelu je nízká váha, která je 11 kg. Madlo lze složit, cena 2999 Kč.

Foto: Fieldmann

Pohodlné dosekání špatně přístupných míst nabízí strunová aku sekačka se záběrem 260 mm. Hlava je nastavitelná v úhlu nahoru i dolů, stejně jako teleskopická násada. Cena 1699 Kč.

V konečné fázi můžete upravit na jedničku trávník, ploty a záhony díky aku vyžínači. Umí se dostat i na hůře dostupná místa, je lehký, tichý, opatřený teleskopickou rukojetí a nastavitelným úhlem sekací hlavy.

Listí a odpad musí pryč

Podzim, to je čas spadaného a tlejícího listí. Můžete zapojit svaly a shrabat ho, ale rychlý a spolehlivý je elektrický zahradní vysavač a fukar.

Zvládne i tuhé listí, stonky, větve (některé stroje mají účinný ocelový drtič, který brání ucpávání přístroje při nasávání).

Foto: Hecht

Motorový fukar je poháněný dvoutaktním motorem o obsahu 52 cm3. Stroj je zavěšen na pohodlném zádovém popruhu, hmotnost je 8,3 kg. Cena 4999 Kč.

Během chvilky máte nečistoty tam, kde je potřebujete mít. Stroje využijete nejen pod stromy a na trávníku, ale i na chodníku kolem domu, nebo dokonce v zimě při úklidu čerstvě napadaného sněhu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Kdo je precizní, ocení i tlakové myčky, které se hodí pro běžné mytí aut, motocyklů a teras. Myčku lze používat i jako kropicí pistoli, stačí ji tlačítkem přepnout do ekonomického provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám