Hlavní obsah

Zahradní krb sestavíte za odpoledne

Venkovní krb lze pořídit jako nenáročnou stavebnici z betonových dílů, kterou zvládne i laik, a to bez zvláštního nářadí či materiálů. Vzhledem k vysoké hmotnosti je ale nutné pracovat ve dvou lidech, vše se stihne do půl hodiny. Krby se obvykle sestavují tzv. nasucho, nepotřebujete žádné spojovací materiály.

Foto: Norman

Rohové sestavy vyžadují větší prostor, jsou určené pro volná prostranství, nikoliv pro uzavřené nebo zastřešené prostory.

Článek

Zahradní krb, který je v exteriéru celoročně, je trvalá investice.

Vydat se můžete dvěma směry: buď si pořídit stavebnicový, který se dodává v jednotlivých prefabrikovaných dílech, nebo se rozhodnout pro sólo stavbu. Ta je samozřejmě finančně náročnější, ale když krb (třeba i s udírnou) používáme často, vyplatí se nám.

Umístění krbu

Vzhledem k jeho hmotnosti potřebujete vodorovnou, dostatečně únosnou a zpevněnou plochu.

Stavebnicové produkty se základovou deskou lze postavit na srovnané a zhutněné štěrkopískové podloží, ty bez základové desky už vyžadují dlažbu.

Krb potřebuje volné prostranství, nepatří do uzavřených prostor!

Místo pro něj vybírejte pečlivě: mělo by být dostupné z vnitřní části domu, být někde v závětří.

Foto: Hornbach

Venkovní krb je srdcem zahrady, zde tráví rodina nejvíce času. Je to obytný prostor, jenž se vyplatí vybavit pohodlným sezením.

Dodržte i bezpečnou vzdálenost od dřevin, porostů, hořlavých materiálů.

Hledejte část, kde máte dostatek soukromí a zároveň nebudete obtěžovat kouřem ani sousedy.

Zajímavé je, když se krb zabuduje do opěrné zdi ve svahu, praktické je i zákoutí s pergolou. Myslete na to, že nejde jen o prostor pro samotný krb, ale potřebujete i dostatek místa na přípravu jídla.

Bezpečnost nade vše!
K zapálení krbu nikdy nepoužívejte benzin, líh, ale jen schválené podpalovače. Krb nepřetápějte, plameny by nikdy neměly přesáhnout hranici horní polohy roštu. Oheň nehaste vodou...

Typy krbů, údržba

Zahradní krby jsou postavené z přírodního kamene: lomového, říčního, pískovce, travertinu, cihly.

Mohou být volně stojící, přenosné, vestavěné nebo rohové. Topidlem je obvykle dřevěné uhlí, dřevo, ale může to být i plyn.

V krbu lze vařit, grilovat, ale určitě je zajímavé, když jde v podstatě o venkovní kuchyň a součástí je udírna nebo malá pec.

Foto: Hornbach

Krb Largo, lze na něm vařit, grilovat, v některém provedení i udit. Topidlem je dřevěné uhlí nebo dřevo, součástí nabídky jsou i různé typy roštů, grilovacích mřížek a náčiní. Cena 12 990 Kč.

Čištění a údržba krbu nepatří k oblíbeným činnostem, avšak udržet rošty v kondici je nezbytné a k tomu potřebujete pořádné náčiní.

Určitě si pořiďte speciální čisticí prostředky, kartáče, špachtle, které celý proces čištění urychlí. Produkty mají ergonomickou rukojeť a kartáče jsou s nerezovými štětinami.

Rady a tipy
Šířka ohniště má být 70 až 80 cm, tento rozměr je vhodný pro spalování dřeva i dřevěného uhlí.
Ohniště musí být od nosné konstrukce tepelně izolované, krb má stát na zpevněné ploše.
Používejte kvalitní dřevo, nejčastěji třešeň, švestku a měkká dřeva, vždy dobře vysušená. Praktické je dřevěné uhlí, které se prodává v balení od 5 kg až po 15 kg.

Anketa

Zvládnete sestavit zahradní krb?
Ano, bez problémů.
78 %
Píšete, že je to možné do půl hodiny, tak snad ano.
7,5 %
To netuším.
6,5 %
Nejsem si jistý/á.
2,9 %
Ne. Já jsem na tyhle věci tvrdý/á.
5,1 %
Celkem hlasovalo 928 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám