Hlavní obsah
Harmonický celek stavby po funkční i vizuální stránce dotvářejí dřevěné prvky vstupního portálu, stání pro auto i hnědá barva sedlové střechy, splňující požadavky CHKO. I přes umístění objektu v chráněné oblasti nevznikly problémy se stavebním povolením. Foto: Robert Virt

Z Prahy utekli do rodinného domu plného prostoru, volnosti a pohodlí

Postavit nový rodinný dům, nebo zrekonstruovat starší objekt? Mladí manželé na Berounsku měli obě možnosti na dosah, rozhodli se však začít od podlahy - v novém. Na stavbě rodinného domu z klasických materiálů se z velké části podílely místní firmy i řemeslníci z blízkého okolí.

Harmonický celek stavby po funkční i vizuální stránce dotvářejí dřevěné prvky vstupního portálu, stání pro auto i hnědá barva sedlové střechy, splňující požadavky CHKO. I přes umístění objektu v chráněné oblasti nevznikly problémy se stavebním povolením. Foto: Robert Virt
Z Prahy utekli do rodinného domu plného prostoru, volnosti a pohodlí

Před rekonstrukcí staršího domu s omezenými prostorami dali přednost novostavbě na parcele získané od rodičů. „Rozhodli jsme se začít v novém,“ vypráví mladá žena.

„Pro mě to sice znamenalo přestěhovat se z Prahy na venkov, ale protože je tady nádherná krajina a s manželem zde máme spoustu společných kamarádů, nebylo to pro mě těžké rozhodování.“ Návaznost na blízké vztahy se projevila i v průběhu výstavby.

Foto: Robert Virt

V místní režii

Místní architekt dodal projekt rodinného domu, který splňoval jak představy rodiny, tak podmínky stavebního odboru CHKO, a fáze realizace mohla začít.

„Oslovili jsme několik zdejších stavebních společností a podle referencí a cenových nabídek padla naše volba na společnost AVstav. S majiteli firmy se navíc osobně známe a věděli jsme, dle předchozích zkušeností od kamarádů, že stavbu domu provedou kvalitně. Ale i přesto jsme si pro jistotu zajistili stavební dozor, protože já ani manžel nejsme stavaři. Jsme spokojeni s tím, jak to dopadlo,“ vypráví majitelka.

Členitý tvar a přizpůsobení sklonu terénu stavbu opticky zmenšují a napomáhají jejímu zapojení do krajiny.

Foto: Robert Virt

„Nábytek v koupelně a kuchyni dělal místní truhlář na zakázku, i dřevěná okna jsou vyrobena na míru. Sami jsme si domlouvali řemeslníky a organizovali jejich práci, z 90 % to byli naši známí či firmy z blízkého okolí. I když jsme z toho měli zpočátku obavy, s nikým jsme se nerozkmotřili. Stavba se neobešla zcela bez konfliktů, ale nakonec vše dobře dopadlo,“ vypráví žena, která se o řemeslníky starala s malým miminkem v náručí.

Velká rodinná koupelna je vybavena rohovou vanou, dvojumyvadlem a sprchou. Ani zde nechybí teplé přírodní barvy, především oblíbená čokoládově hnědá.

Foto: Robert Virt

Pohodlí pro rodinu i přátele

Projekt domu vznikal na základě inspirace z různých časopisů a katalogů tak, aby vyhovoval životu na venkově úzce spojenému s přírodou: „Kdykoli je hezky, pořádáme na zahradě grilování s přáteli. Dispozice v přízemí jsou uzpůsobeny tomu, aby měli hosté snadný přístup do koupelny přímo ze zádveří a nemuseli procházet domem. Terasa je propojená s obytnou částí a v létě vlastně slouží jako místnost navíc,“ popisuje paní domu výhody projektu vytvořeného na přání.

„Dnes po čtyřech letech bydlení bych některé detaily udělala jinak, např. zádveří a chodba jsou příliš malé, když se sejde celá naše početná rodina,“ doplňuje.

Foto: Robert Virt

Kuchyňská linka, vyrobená z MDF desek, se skrývá za malým barovým pultem. Je vybavena vestavnými elektrospotřebiči a velkou pracovní plochou pod oknem.

Foto: Robert Virt

První podlaží nepodsklepeného domu zahrnuje kromě zmíněných prostor a technického zázemí především kuchyni spojenou s velkým obývacím pokojem a jídelnou.

Své soukromí zde naleznou i hosté v pokoji pro návštěvy s vlastní koupelnou. Protože dům obývá mladá rodina se dvěma malými dětmi, tento pokoj v současné době slouží převážně jako dětský koutek na hraní.

Společným obývacím prostorem prochází keramická dlažba, optimální podlaha pro podlahové vytápění. Pokračuje francouzským oknem až na terasu.

Foto: Robert Virt

Po dubových schodech s bezpečnostními přepážkami můžeme vystoupat do intimní zóny prvního patra, kde se nachází ložnice rodičů, pokoje dětí, rozlehlá koupelna a také místnost, kterou lze nejlépe označit jako hernu.

Domácí kino s promítacím plátnem se zde kombinuje s tělocvičnou, takže prostor mohou hravě využívat jak děti, tak dospělí.

Dětské pokoje jsou vybaveny a vybarveny individuálně podle věku, potřeb a vkusu dětí.

Foto: Robert Virt

„Většina vybavení pochází z našeho předchozího bydlení. Se svými představami čekám, až děti povyrostou do školního věku. Do budoucna nám ještě zbývají drobné úpravy kolem domu – kamenné obložení soklu, drenáž s malými kamínky a chodník ze zámkové dlažby.”

Slovo majitelky
„Co jsme chtěli od rodinného domu? Aby v něm byl dostatek prostoru. Byli jsme zvyklí na mezonetový byt 4 + kk a chtěli jsme něco většího – velký obývák, kuchyň, pokoj pro každé z našich dětí, soukromí a volnost, což se nám spojenými silami podařilo. Jsem tady doma, spokojená a šťastná.“

Článek připravila redakce časopisu MŮJ DŮM.

Technické údaje

Dispozice: 5 + 1

Zastavěná plocha: 161 m2

Užitná plocha: 242 m2

Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém Porotherm, stropy keramobetonové, dřevěný krov

Výplně otvorů: okna a venkovní dveře dřevěná euro s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dýhované Solodoor

Střešní krytina: betonové tašky

Vytápění: kotel na tuhá paliva (brikety) a elektrický kotel, podlahové topení v přízemí v obytném společenském prostoru a kuchyni, v koupelně v 1. patře, v podkroví radiátory

Podlahová krytina: keramická dlažba, laminátová plovoucí podlaha, schodiště dubové se zábradlím z nerezu

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků