Hlavní obsah

Vzhled starého nábytku můžete změnit pomocí výtvarné techniky. Návštěvám vyrazíte dech

Návod, jak relativně jednoduše změnit vzhled nábytku, představila ve svém videu americká výtvarnice, která si říká Kirsten. Používá k tomu v současnosti velice populární metodu označovanou i v českém prostředí jako tzv. pouring, tedy nalévání akrylových barev.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Umělkyně vytváří pomocí barev na nábytku mramorové efektyVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Hned zpočátku je třeba si říci, že k úpravám se hodí především menší kusy nábytku, nebo takový, který umožní snazší manipulaci, protože s ním bude třeba manipulovat, konkrétně jej různě dle potřeby naklánět.

Kirsten, která je z města Henderson v Nevadě, takto dekoruje dřevěné stoličky, jimž naše babičky říkávaly štokrlata. S použitím čtyř základních barev, modré, zelenkavé, bílé a hnědé vytváří motiv, který připomíná mořskou pláž.

Metoda spočívá v použití směsi speciální tekutiny, jíž v obchodech s potřebami pro výtvarníky naleznete jako pouring liquid, tedy licí tekutinu z akrylových barev. Ač to na videu není přímo vidět, výtvarnice s licím médiem nejprve smíchala různé odstíny modré, a také hnědé akrylové barvy. Ty pak slila do obyčejných plastových kelímků.

V jednom vytvořila směs se základem v tmavě modré barvě, ve druhém směs, v níž převládá světle modrá, a ve třetím pak směs založenou na hnědé barvě. Pozor! Po slití jednotlivých skupin barev do jednoho kelímku je už nemíchá!

Ještě před tím si ale umělkyně připravila dokonale hladký povrch na vodorovných plochách stoliček. Toho dosáhla použitím licího média smíchaného s bílou barvou. (Vy můžete jako podklad použít jakoukoli jinou barvu, která se pro váš záměr bude hodit nejlépe.) To vylila na stoličku a rozhrnula je po celé ploše tak, aby vznikl souvislý povrch přesahující přes okraje. Vše nechala důkladně zaschnout.

Jak na moře

Na videu je zachycena až samotná „licí” fáze tvorby nového vzhledu stoliček. Výtvarnice nalila obsah kelímků do tří pruhů vedle sebe, přičemž hnědou oddělila nejprve tenkým pruhem bílé, a poté zelenkavé barvy (obě nalévá z láhve se zúženým koncem). Tím vznikl motiv „pěny” na pobřeží.

Výtvarnice upcykluje starý nábytek, používá k tomu sklo, pryskyřici a rostliny

Bydlení

Po nalití dostatečného množství barvy pak naklání stoličky různě do stran tak, aby se barva rozlila po celém povrchu a přes okraje a aby vznikl onen hezký jakoby mramorový vzor.

Nenechte se zmást lehkostí

Na závěr je dobré si říci, že tato výtvarná technika působí v provedení zkušené výtvarnice velice jednoduše. Často tak na sociálních sítích bývá i prezentovaná. „Žena pouze nalila barvu na plátno a podívejte se, co se stalo...”.

Na videích je ovšem vždy prezentován už dobře nacvičený postup. Je možné, že vy se při práci napoprvé setkáte s různými nehodami a přehmaty. Nenechte se jimi ale odradit a zkoušejte to znovu.

Základem je vždy připravit si nápaditou směs barev do kelímků, z nichž ji pak budete vylévat na plochu. Pro začátek a decentnější výsledek je dobré držet se metody tón v tónu, tj. do jednoho kelímku nalévat odstíny jedné barvy.

Kdo chce docílit tzv. bublinkového vzhledu, může pak do směsí licího média a barvy vždy přidat pár kapek silikonového oleje.

Anketa

Zkusíte si takto oživit nějaký kus nábytku?
Ano, to musím určitě zkusit!
8,9 %
Možná, snad...
5 %
No nevím, nevím.
4,6 %
Asi spíš ne.
8,5 %
Kdepak! Ani náhodou.
73 %
Celkem hlasovalo 909 čtenářů.

Dostatek místa a času

V současnosti velice oblíbená technika, kterou lze samozřejmě mnohem snáze uplatnit klasicky na plátně, je vzhledem ke svém stylu poněkud náročná na prostor. Také je dobré pamatovat na zakrytí všech ploch, a zejména podlahy před jejím zkoušením. Pokud se ji rozhodnete vyzkoušet, rozhodně nepodceňte fázi přípravy a opravdu vše v dosahu zakryjte.

Pouring je zároveň poněkud náročný na čas. Nečekejte proto, že jednou „nalitý” obrázek (kus nábytku) budete moci hned někam odnést, nebo dokonce pověsit či začít používat. Na to si pár dní počkáte.

Naopak na nic nečekejte a hned se pusťte do práce při odstraňování barev z míst, na kterých je mít nechce. Akrylové barvy jsou totiž po zaschnutí vodě odolné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám