Hlavní obsah

Vyrobte si sami házecího panáka pro děti

Novinky, www.ceskykutil.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je v plném proudu a děti si Čím dál častěji chodí hrát ven. Pro hezké chvíle na čerstvém vzduchu jim můžete vyrobit veselého prohazovacího panáka, na kterém si mohou vyzkoušet svoji šikovnost i zasoupeřit s kamarády.

Článek

Panák je na výrobu jednoduchý, v případě ošklivého počasí se dá vzít i do pokoje a díky skládacím rukám je i skladný, takže když je potřeba jej přenést nebo uklidit, stačí povolit dva vratové šroubky a panáka složit.

Panáka můžeme vyrobit ze silnějšího sololitu, překližky nebo z tenké dřevotřísky.

Zezadu připevníme opěrnou tyčku, a je-li materiál příliš tenký, můžeme ho zpevnit přilepením dvou podélných latiček ze zadní strany. K házení na panáka se hodí měkké molitanové nebo pingpongové míčky, plastové kroužky různých velikostí, ale použít můžeme i nafukovací kruh či šišky, zkrátka co máme zrovna po ruce.

Krok zakrokem
1. Obrys panáka můžeme vyříznout ze silnějšího sololitu, překližky nebo dřevotřísky. Nejprve si jej překreslíme na pevný karton nebo rozloženou krabici, vystřižený tvar pak přeneseme na sololit a vyřízneme.
2. Přímočarou pilkou vyřízneme obrys. Kulaté tvary tvořící otvory pro vhazování obkreslíme okolo menší pánvičky. Abychom je mohli vyříznout, vyvrtáme nejprve dovnitř kruhu velkým vrtákem otvor.
3. Do předvrtaného otvoru snadno vložíme plátek přímočaré pilky. Podle předkreslené čáry vhazovací otvor přesně vyřízneme. Stejně tak předkreslíme a vyřízneme otvor pro panákovu rozesmátou pusu.
4. Vyřezané otvory i celý obrys panáka začistíme pomocí smirkového papíru na špalíčku. Použít můžeme i brusnou molitanovou houbičku s nalepeným smirkem. Všechny hrany by měly být zakulacené tak, aby se o ně děti nezranily.
5. Z odřezků materiálu si pomocí vykružovací pilky většího průměru vyřízneme kolečka, která použijeme na oči, nos a jako bambule na šaškovskou čepici. Podle potřeby použijeme vhodné průměry výměnných pilek.
6. Ze stejného materiálu jako je tělo vyřízneme ještě ruce panáka. Chceme-li je mít obě shodné, nakreslíme a vyřízneme první a použijeme ji jako šablonu pro druhou. Konce rukou zakončíme zaoblením.
7. Takto připravené díly panáka natřeme základovou bílou disperzní barvou. Poté, co dostatečně zaschne, si obyčejnou tužkou rozkreslíme pestré oblečení a obličej panáka. Jednotlivými barvami pak postupně vybarvíme.
8. Zdvižené ruce panáka, na které se budou házet kroužky, připevníme pomocí dvou malých vratových šroubků umístěných pod sebou. Otvory pro ně označíme a předvrtáme.Každý šroubek bude zajištěn křídlovou matkou s velkou podložkou.
9. Panák je hotov, zbývá připevnit ozdobné bambule a přilepit oči a nos. K lepení použijeme disperzní lepidlo. Díly po dobu schnutí zajistíme svěrkami nebo kolíčky na prádlo.

Tip

Zezadu připevníme opěrnou tyčku, je-li materiál příliš tenký, můžeme ho zpevnit přilepením dvou podélných latiček ze zadní strany.

Reklama

Související články

Vyrobte si dětskou houpačku

Spoustu radosti pro svého potomka můžeme připravit za jedno odpoledne z latěk 2 cm silných a z kulatinky průměru 3 cm nebo násady od smetáku, stačí nám k tomu...

Vyrobte si sami - věšák do předsíně

Praktický věšák z pár zbylých smrkových latiček nám pro lezavé dny přijde vhod a využijeme jej jak doma tak na chalupě. Místo kabátů na něj můžeme věšet třeba...

Výběr článků

Načítám