Hlavní obsah

Vyrobte si malé domácí poklady z levandule

Právo, Miroslava Kubišová

Levandule působí hojivě, uklidňuje, účinkuje proti revmatismu, nespavosti, plísním, křečím, zmírňuje bolest a podporuje trávení. Můžeme ji použít jako živou či suchou dekoraci v kyticích, věnečcích, ale také při přípravě jídel všude tam, kde používáme mátu, rozmarýn a tymián pro chuťovou příbuznost. Hodí se jak k masu, rybám, houbám a salátům, tak i ke sladkým jídlům.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Poklady z levandule

Článek

Zkuste si podle nás vyrobit levandulový olej a ocet.

Levandulový ocet

K výrobě použijeme hrstku čerstvě natrhaných levandulových květů, které posekáme a zalijeme lahví jablečného octa. Nálev postavíme na slunečné okno, každý den jej protřepeme a necháme dva týdny macerovat.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Ocet pak scedíme a do láhve před uzavřením vložíme pár levandulových výhonků. Levandulový ocet určený k dochucení salátů můžeme při macerování přichutit stroužkem česneku a pepřem (deset kuliček). Jinak jej v zředěném stavu využijeme při mytí vlasů (neutralizuje zbytky šamponů), v koupelích proti plísním i jako přírodní repelent proti klíšťatům, komárům atd.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Připravené lahvičky na olej nebo ocet dobře umyjeme a odmastíme. Na čistý povrch skla popisovačem napíšeme názvy jejich obsahu. Na čajový hrneček či sklenku můžeme popisovačem nakreslit i snítky levandule. Před použitím popisovač protřepeme, aby se spustila barva.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Po zaschnutí barvy nádobu s malbou či nápisem necháme 4 hodiny zasychat a pak ji vypálíme v elektrické troubě nastavené na 170 °C. Troubu pak vypneme a předmět vyjmeme až po vychladnutí. Do ozdobené sklenky připravíme čaj ze dvou čajových lžiček levandulových květů, které přelijeme horkou vodou, necháme 5 minut vylouhovat a scedíme.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Květináč pro levanduli

Z levandule můžeme též vázat kytice a věnečky, které zůstanou i po usušení stálou dekorací. Levanduli zužitkujeme celou, jestliže i odstřižené stonky a zbytky svážeme lýkem do otýpek a konce zastřihneme. Voňavé svazky vkládáme do skříní mezi prádlo a šaty, kde působí proti škůdcům (moli).

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Některé druhy levandule pocházející ze severní Afriky a Španělska můžeme pěstovat dokonce i v květináčích. Připravme si hezký květináč ozdobený krakelováním a ubrouskovou technikou. Na květináči vyznačíme tužkou okénko, které ozdobíme. Nejdřív jej natřeme krakelovacím lakem, který necháme chvíli zavadnout.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Vrstvu tohoto praskacího laku natřeme akrylovou barvou. Tenkým štětcem obtáhneme nejdřív okraje rámu a pak silnějším štětcem nanášíme barvu. Natíráme vždy jedním směrem a do natřených míst se již nevracíme. Vše necháme dobře zaschnout. Z papírového ubrousku vystřihneme motiv levandule.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Z tohoto třívrstvého ubrousku oddělíme tenkou vrchní vrstvu s potiskem. Okénko potřeme lepidlem na ubrouskovou techniku a na něj položíme motiv, který jemně rozetřeme měkkým štětcem od středu k okrajům. Vše necháme zaschnout. Pak okraje okénka orámujeme a zaretušujeme tenkou linkou. Horní okraj květináče lze zvýraznit stejnou levandulovou barvou.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Levandulový olej

Zklidňuje, podporuje imunitu a tvorbu bílých krvinek, léčí obtíže dýchacího a trávicího ústrojí, odstraňuje deprese, revmatismus, spáleniny atd. Při přípravě oleje čerstvé květy napěchujeme do uzavíratelné sklenice a zalijeme je celé olivovým olejem.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Sklenici postavíme do tepla na sluníčko a necháme ji odstát 3 až 4 týdny. Olej pak scedíme přes plátno či sítko a uschováme na temném místě (ve skříňce, tmavé lahvi). Olej s levandulí lze rovněž louhovat 4 dny, pak vymačkat květy a ve stejném oleji celý proces opakovat ještě 2x vždy s novou dávkou květů (macerace celkem 12 dní).

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy

Popisovače v různých barvách, ubrousky s různými motivy, lepidlo pro ubrouskovou techniku, krakelovací (praskací) lak s akrylovými barvami koupíme ve výtvarných potřebách a některých papírnictvích.

Přidáme-li několik kapek levandulového octa na kartáček k zubní pastě, zesílíme dezinfekci a zlepšíme vyčištění úst. Několik kapek vetřených do chodidel působí jako repelent proti klíšťatům a obtížnému hmyzu. Lžíce octa přidaná do koupele nohou odstraňuje plísně a lžíce přidaná do vodní lázně k opláchnutí vlasů obnovuje kyselé pH vlasů (vlasy se krásně lesknou a nemastí se).

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si dekorativní vázu s mozaikou

Prostou skleněnou vázu můžeme ozdobit transparentními mozaikovými sklíčky. Bezbarvé průzračné i barevné čtverečky lze uspořádat do různých seskupení....

Vyrobte si originální polštářek s aplikacemi

Vyrobte si měkký polštářek a podhlavník z jemného, měkkého, hladkého a chladivého hedvábí (přírodního nebo umělého). Tyto efektní doplňky ušijeme s minimálními...

Výběr článků

Načítám