Hlavní obsah

Vyrobte si lampičku z fólie podle svých představ

Právo, Sylva Šporková

Světýlek v bytě není nikdy dost. A protože dny jsou stále ještě krátké, můžeme si docela levně pořídit novou lampičku. Nedávno jsme odstrojovali stromeček a právě z kratšího světelného řetězu si takové ozdobné světýlko vyrobíme.

Foto: Sylva Šporková, Právo

Lampa s africkým motivem

Článek

Co potřebujeme:

Lampičkovou (nebo laminovací) fólii, mřížku z pletiva, světelný řetěz s 10 nebo 20 žárovkami, ubrousky s africkými motivy, jutovou stuhu, jutový provázek, twistartový provázek, dřevěné korálky, tenký drátek, lepidlo ve spreji, děrovací kleště, nůžky nebo řezací nůž, štípací kleště.

:.Materiálfoto: Právo/Sylva Šporková

Postup

foto: Právo/Sylva Šporková

1. Připravíme si čtyři stejně velké fólie o rozměrech 16,5x21 cm. Kvůli rovným okrajům je lepší fólii nařezat odlamovacím nožem (případně na řezačce) než stříhat nůžkami. Dál si vystřihneme čtyři obrázky o velikosti jedné čtvrtiny ubrousku (16,5x16,5 cm) a ty lepidlem ve spreji nalepíme na fólie.

foto: Právo/Sylva Šporková

2. Na spodní část každé fólie nalepíme jutovou stuhu a doprostřed každé drobný africký motiv vystřižený z ubrousku. Při ubrouskové technice se lepí jen vrchní, potištěná vrstva ubrousku.

foto: Právo/Sylva Šporková

3. Všechny delší okraje fólií proděrujeme v pravidelných odstupech děrovacími kleštěmi (pokud je nemáme, stačí obyčejná děrovačka, ale používáme vždy jen jednu stranu).

foto: Právo/Sylva Šporková

4 Dvě a dvě fólie spojíme k sobě dvěma jutovými provázky rubem k sobě. Provázky proplétáme vždy proti sobě, oba jedním otvorem a poté na hraně překřížíme.

foto: Právo/Sylva Šporková

5 Z drátěného pletiva štípacími kleštěmi odstřihneme obdélník o velikosti úhlopříčky čtvercové základny lampičky. Na něj pomocí tenkého drátku rovnoměrně po celé ploše připevníme jednotlivé žárovičky světelného řetězu.

foto: Právo/Sylva Šporková

6 Při spojování zbývajících stran fólií k nim zevnitř připojíme i mřížku se žárovičkami. Provázek protáhneme nejdřív jedním otvorem fólie, pak krajním otvorem mřížky a nakonec otvorem ve druhé fólii.

foto: Právo/Sylva Šporková

7 Hotovou lampičku dozdobíme dřevěnými korálky. Můžeme je navléknout buď na konce jutového provázku, kterým jsou spojeny fólie, nebo je navlékneme na tenký twistartový provázek, z jehož konce vytvoříme lístky - a ten přivážeme do rohu lampičky.

Pro inspiraci

Nejjednodušší je lampička ze dvou laminovacích fólií A4. Díky slabému světlu z malých žároviček je ideální do pokojíku k malému miminku -při rozsvícení maminka na děťátko dobře vidí a přitom ho nevzbudí.

:.Motiv lampičky vyberte dle vlastních představ. Lampička s kvítečky se hodí do dětského pokoje a je praktická.foto: Právo/Sylva Šporková

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám