Hlavní obsah

Výměna kotlů pokulhává, palivo nakupujte do zásoby

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní asociace Klastr Česká peleta sdružuje české firmy, které vyrábějí a distribuují dřevěné pelety, brikety, kotle a kamna. V souvislosti s koronavirovou krizí provedla asociace průzkum, který přinesl zajímavé poznatky.

Foto: Klastr Česká peleta

Spotřeba paliva v domácnostech je během karantény vyšší, poptávka po peletách stoupá.

Článek

Výroba dřevěných pelet a briket se kvůli koronaviru nezastavila, dokonce se skokově zvýšila. Bez přerušení pokračuje i výroba kotlů a kamen. Změna je však v chování zákazníků. Zatímco dřevními palivy se domácnosti předzásobují, nákupy a montáže kotlů a kamen odkládají.

„Současná krize je poučná. S dodávkami paliva ze zahraničí může nastat problém. V Česku přinášejí nezávislost např. právě dřevěné pelety, které se vyrábějí ze dřeva našich lesů a je jich u nás dostatek,“ říká Vladimír Stupavský z Klastru Česká peleta.

Peletami nebo briketami topí zhruba 40 000 domácností včetně firem, hotelů a restaurací.

Pelety a brikety

Dřevařství je zasaženo klesající poptávkou ze stavebnictví a očekává se, že se to může projevit v dostupnosti suroviny, konkrétně dřevěných pilin. Základní surovinu žere kůrovec, nepříjemná jsou i koronavirová opatření (chybějící zahraniční pracovníci), nejlépe nefungují ani přeshraniční dodávky.

Kotle na tuhá paliva? Ano, ale už jen ty ekologické

Bydlení

Určitě by výrazně pomohlo snížení DPH, o kterém se diskutuje už od léta 2018, kdy měl návrh pomoci s řešením kůrovcové kalamity. Ta pokračuje, navíc se očekává podzimní zdražení dřevního paliva o 10-15 %. Snížení DPH z nynějších 15 na 10 % by domácnostem výrazně pomohlo.

Podpora kotlů

Kotlíkové dotace skončily, nyní se čeká na další dotační program. Ten je zatím v plánu až pro rok 2021.

Výrobci kotlů a kamen se ale kvůli koronaviru potýkají s problémy, protože lidé s nákupem nových zařízení vyčkávají. Navíc mnohé kraje dosud neoznámily žadatelům z loňského posledního kola kotlíkových dotací, zda uspěli a mohou si kotel pořídit.

Na snížení poptávky mělo vliv hlavně zavření kamenných prodejen v Česku. „Kvůli omezení pohybu lidí jsme dlouho nemohli instalovat kotle do domácností. Zákazníci navíc odsouvají montáže i z důvodu nejisté ekonomické budoucnosti,“ vysvětluje Michal Dostál z firmy OPOP.

Foto: Haas+sohn

Čeští výrobci kotlů a kamen zaznamenali jistý propad v prodejích, neboť zákazníci odkládají nákup nového zdroje tepla z důvodu ekonomické nejistoty.

Zákazníkům i firmám by pomohlo, kdyby byly co nejdříve vypsány další výzvy z dotačního programu na podporu výměny zastaralých kotlů.

Blíží se termín, kdy bude provoz starých uhelných kotlů 1. a 2. emisní třídy zakázán (září 2022). Vyměnit zbývá stále přes 300 000 kotlů, pak přijdou pokuty. V následujících letech se přitom očekává především zvýšený zájem o peletové kotle.

Anketa

Plánujete v příštím roce měnit kotel?
Ano
16,8 %
Ještě uvidíme
6,9 %
Ne
76,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4197 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Topení plynem je komfortní i ekologické

Při stavbě nového domu nebo jeho zásadnější rekonstrukci se často řeší i otázka nového způsobu vytápění. Do hry se tak často dostává plyn, jehož cena je...

Výběr článků

Načítám