Hlavní obsah
Moderní inteligentní spotřebiče dokážou komunikovat s chytrým telefonem či tabletem. Stále se líbí klasika: kombinace bílé se dřevem. Foto: Asko-nabytek

Uspořádejte kuchyňské spotřebiče podle pravidel, nenechte se omezovat

V kuchyni se pohybujeme denně a chybné umístění spotřebičů či nedostatek pracovní plochy nás omezí. Konkrétní uspořádání záleží na prostorových možnostech dané kuchyně, ale jsou jistá pravidla, kterých je dobré se držet.

Moderní inteligentní spotřebiče dokážou komunikovat s chytrým telefonem či tabletem. Stále se líbí klasika: kombinace bílé se dřevem. Foto: Asko-nabytek
Uspořádejte kuchyňské spotřebiče podle pravidel, nenechte se omezovat

Jaký je trend v kuchyních? Spotřebičů přibývá, jsou vestavné, využívají se inteligentní technologie a dbá se na design.

Vzhled kuchyně a použité materiály jsou důležité, ale primárně by nás mělo zajímat varné centrum. To ovlivní, jak se nám v kuchyni bude vařit.

Zajímejte se tedy zejména o varnou desku, odsavač par a troubu.

Ergonomický trojúhelník

Varné centrum může být součástí kuchyňské linky, ale také umístěné v samostatném ostrůvku. Je to velmi oblíbená varianta, která nabízí dostatek místa, snadný přístup ze všech stran a hlavně komfortní úložné prostory.

Varná indukční deska SenseBoil má senzor, díky němuž je voda pod kontrolou a nevyvře, i když si odběhneme.

Foto: Elektrolux

Podle ergonomických pravidel se doporučuje, abychom se v rámci trojúhelníku (dřez, sporák a pracovní plocha), nepřesunovali dále než 6 metrů. V tomto prostoru je dobré mít dostatek místa pro odkládání hrnců, pánví a plechů.

Spotřebiče jsou vestavné, praktické, pohodlné a bezpečné. Varné centrum nikdy neumisťujte do rohu místnosti, je zde velmi špatný přístup.

Tipy pro spotřebiče

Varná deska: je umístěná v lince samostatně. Vpravo od ní by měla být volná přípravná plocha. Preferenci dáváme indukčním deskám, protože „pracují“ rychle, ohřívá se jen dno a vnitřek nádoby.

Praktické je spojit dvě menší zóny vertikálně do jedné, čímž vznikne jedna velká plocha pro objemné nádobí.

Oblíbené jsou i funkce udržování konstantní teploty, šetrné rozpouštění, možnost pozastavit vaření, aniž ztratíme nastavené parametry.

Indukční desku lze ovládat na dálku, má čtyři varné zóny, dvě z nich je možné spojit do jedné. Nechybí dětská pojistka. Cena 15 990 Kč.

Foto: Candy-hoover

Digestoř: navazuje na varnou desku a je nezbytná. V kuchyni odvádí pach a páry při vaření. Volte tichý a výkonný typ spotřebiče, dohlédněte na optimální odtah do komína s odpovídajícím průměrem potrubí.

Zvolit lze tzv. komínovou digestoř s odvodem par ven, která se dává nad varnou desku do výšky 65–90 cm. Také je možné mít digestoř, která se vysunuje z pracovní plochy hned vedle sporáku.

Při výběru digestoře myslete i na design, způsob osvětlení varné plochy. V případě digestoře s vnitřní cirkulací vzduchu potřebujete dokoupit uhlíkové filtry, samozřejmostí je zpětná klapka.

Vestavné trouby: umístíme ideálně ve výšce očí. Na pečené pokrmy dobře uvidíme, s horkými pekáči se lépe manipuluje. Myslete na to, že vedle vestavné trouby je šikovné mít i dostatečný prostor na odkládání.

Trouba má být multifunkční (klasické pečení, gril s ventilátorem, horkovzdušné pečení, rychlý předehřev), snadno čistitelná a jednoduše ovladatelná. Jestli preferujete i mikrovlnku, umístěte ji nad troubou, volte jednotný styl, povrch, který nezanechává otisky prstů.

Troubu umístíme do komfortní výšky, stejně jako mikrovlnku nad ní. Důležité je do vnitřního prostoru dobře vidět, pohodlně dávat pekáče, nádobí.

Foto: Gorenje

Myčka: dáváme ji v těsné blízkosti dřezu, protože hodně špinavé nádobí potřebujeme před vložením do spotřebiče ještě opláchnout. A kapat na podlahu, přenášet ho, je špatně.

Myček je na trhu velké množství, výběr záleží na počtu členů v domácnosti, frekvenci vaření. Hledejte úspornou energetickou třídu A+++, funkci AquaStop, který v případě potřeby odstaví přívod vody, programování myčky až 24 hodin předem.

Dále funkci, kdy po ukončení programu dojde k automatickému pootevření dvířek, aby mohla odejít zbytková pára apod.

V malé kuchyni soustředíme varné centrum na jedno místo (sporák, trouba). Myčku umístíme v blízkosti dřezu, na pracovní plochu vyšetříme 90 cm.

Foto: Mora

Chladnička: nemá stát v blízkosti spotřebičů vyzařujících teplo. Vybírejte praktické vnitřní uspořádání, které usnadní skladování potravin. Zásuvky mohou mít kontrolu vlhkosti a být optimální pro ukládání ovoce a zeleniny.

Přípravná pracovní plocha desky

Má mít délku minimálně 90 cm, nikoliv 60 cm. Nejvytěžovanější je část mezi dřezem a varnou deskou. Dopřejte si zde komfort.

Často používaný prvek kuchyně je dřez. Dbejte na odkládací plochy po obou stranách, dostatečnou velikost, zejména hloubku.

Alfou a omegou jsou úložné prostory, tedy zóna skladování. Ideální je samostatná spižírna, chladná, dobře větratelná. V menší kuchyni oceníme potravinářskou skříň s přehledným plnovýsuvem.

Praktickou vychytávkou, v případě náhlého výpadku elektrického proudu, je 16hodinový limit, kdy chladnička udrží potraviny v perfektním stavu.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků