Hlavní obsah

Uspořádejte kuchyňské spotřebiče podle pravidel, nenechte se omezovat

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kuchyni se pohybujeme denně a chybné umístění spotřebičů či nedostatek pracovní plochy nás omezí. Konkrétní uspořádání záleží na prostorových možnostech dané kuchyně, ale jsou jistá pravidla, kterých je dobré se držet.

Foto: Asko-nabytek

Moderní inteligentní spotřebiče dokážou komunikovat s chytrým telefonem či tabletem. Stále se líbí klasika: kombinace bílé se dřevem.

Článek

Jaký je trend v kuchyních? Spotřebičů přibývá, jsou vestavné, využívají se inteligentní technologie a dbá se na design.

Vzhled kuchyně a použité materiály jsou důležité, ale primárně by nás mělo zajímat varné centrum. To ovlivní, jak se nám v kuchyni bude vařit.

Zajímejte se tedy zejména o varnou desku, odsavač par a troubu.

Ergonomický trojúhelník

Varné centrum může být součástí kuchyňské linky, ale také umístěné v samostatném ostrůvku. Je to velmi oblíbená varianta, která nabízí dostatek místa, snadný přístup ze všech stran a hlavně komfortní úložné prostory.

Foto: Elektrolux

Varná indukční deska SenseBoil má senzor, díky němuž je voda pod kontrolou a nevyvře, i když si odběhneme.

Podle ergonomických pravidel se doporučuje, abychom se v rámci trojúhelníku (dřez, sporák a pracovní plocha), nepřesunovali dále než 6 metrů. V tomto prostoru je dobré mít dostatek místa pro odkládání hrnců, pánví a plechů.

Malé spotřebiče, které uvaří i pro velké jedlíky

Tipy a trendy

Spotřebiče jsou vestavné, praktické, pohodlné a bezpečné. Varné centrum nikdy neumisťujte do rohu místnosti, je zde velmi špatný přístup.

Tipy pro spotřebiče

Varná deska: je umístěná v lince samostatně. Vpravo od ní by měla být volná přípravná plocha. Preferenci dáváme indukčním deskám, protože „pracují“ rychle, ohřívá se jen dno a vnitřek nádoby.

Moderní varné desky splynou s pracovní plochou, nabízejí i zajímavé triky

Tipy a trendy

Praktické je spojit dvě menší zóny vertikálně do jedné, čímž vznikne jedna velká plocha pro objemné nádobí.

Oblíbené jsou i funkce udržování konstantní teploty, šetrné rozpouštění, možnost pozastavit vaření, aniž ztratíme nastavené parametry.

Foto: Candy-hoover

Indukční desku lze ovládat na dálku, má čtyři varné zóny, dvě z nich je možné spojit do jedné. Nechybí dětská pojistka. Cena 15 990 Kč.

Digestoř: navazuje na varnou desku a je nezbytná. V kuchyni odvádí pach a páry při vaření. Volte tichý a výkonný typ spotřebiče, dohlédněte na optimální odtah do komína s odpovídajícím průměrem potrubí.

Zvolit lze tzv. komínovou digestoř s odvodem par ven, která se dává nad varnou desku do výšky 65–90 cm. Také je možné mít digestoř, která se vysunuje z pracovní plochy hned vedle sporáku.

Dopřejte kuchyni digestoř šitou na míru

Tipy a trendy

Při výběru digestoře myslete i na design, způsob osvětlení varné plochy. V případě digestoře s vnitřní cirkulací vzduchu potřebujete dokoupit uhlíkové filtry, samozřejmostí je zpětná klapka.

Vestavné trouby: umístíme ideálně ve výšce očí. Na pečené pokrmy dobře uvidíme, s horkými pekáči se lépe manipuluje. Myslete na to, že vedle vestavné trouby je šikovné mít i dostatečný prostor na odkládání.

Trouba má být multifunkční (klasické pečení, gril s ventilátorem, horkovzdušné pečení, rychlý předehřev), snadno čistitelná a jednoduše ovladatelná. Jestli preferujete i mikrovlnku, umístěte ji nad troubou, volte jednotný styl, povrch, který nezanechává otisky prstů.

Foto: Gorenje

Troubu umístíme do komfortní výšky, stejně jako mikrovlnku nad ní. Důležité je do vnitřního prostoru dobře vidět, pohodlně dávat pekáče, nádobí.

Myčka: dáváme ji v těsné blízkosti dřezu, protože hodně špinavé nádobí potřebujeme před vložením do spotřebiče ještě opláchnout. A kapat na podlahu, přenášet ho, je špatně.

Myček je na trhu velké množství, výběr záleží na počtu členů v domácnosti, frekvenci vaření. Hledejte úspornou energetickou třídu A+++, funkci AquaStop, který v případě potřeby odstaví přívod vody, programování myčky až 24 hodin předem.

Dále funkci, kdy po ukončení programu dojde k automatickému pootevření dvířek, aby mohla odejít zbytková pára apod.

Foto: Mora

V malé kuchyni soustředíme varné centrum na jedno místo (sporák, trouba). Myčku umístíme v blízkosti dřezu, na pracovní plochu vyšetříme 90 cm.

Chladnička: nemá stát v blízkosti spotřebičů vyzařujících teplo. Vybírejte praktické vnitřní uspořádání, které usnadní skladování potravin. Zásuvky mohou mít kontrolu vlhkosti a být optimální pro ukládání ovoce a zeleniny.

Přípravná pracovní plocha desky

Má mít délku minimálně 90 cm, nikoliv 60 cm. Nejvytěžovanější je část mezi dřezem a varnou deskou. Dopřejte si zde komfort.

Často používaný prvek kuchyně je dřez. Dbejte na odkládací plochy po obou stranách, dostatečnou velikost, zejména hloubku.

Alfou a omegou jsou úložné prostory, tedy zóna skladování. Ideální je samostatná spižírna, chladná, dobře větratelná. V menší kuchyni oceníme potravinářskou skříň s přehledným plnovýsuvem.

Praktickou vychytávkou, v případě náhlého výpadku elektrického proudu, je 16hodinový limit, kdy chladnička udrží potraviny v perfektním stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám