Hlavní obsah

Úskalí rekonstrukce staré chalupy

Právo, Bohuslav Hatina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pan Karel sháněl delší dobu rekreační chalupu. Během roku sjezdil desítky míst, aby si mohl jednotlivé objekty z inzerátů pořádně prohlédnout. Přál si mít víkendové bydlení, které bude vzdálené maximálně hodinu cesty od bytu.

Foto: Jakub Hatina, Právo

Stará chaloupka musí projít rekonstrukcí, aby se proměnila v místo víkendového odpočinku.

Článek

Karel přiznává, že získal nečekanou zkušenost: domky, které v inzerátech vypadaly nejslibněji, se nakonec ukázaly spíš jako zralé k demolici s následnou možností zahájit novostavbu. U jiných nemovitostí zase byly nedořešené majetkoprávní vztahy.

Během dalších schůzek pro změnu vyšlo najevo, že majitelé svou chalupu sice velmi rádi prodají, ovšem vystěhování by nejraději posunuli pokud možno na pozdější dobu, což netušil ani realitní makléř, který měl prodej nemovitosti na starosti.

Bezděz na dohled

Po mnoha peripetiích se přece jen na Karla před několika měsíci konečně usmálo štěstí.

Chalupa s malou zahrádkou stála hned na začátku malé tiché obce a při pohledu z okna v prvním patře se nad borovým lesem rýsovala silueta nedalekého Bezdězu. O koupi bylo rozhodnuto. Jenže to byl teprve začátek.

.: Součástí oprav chalupy jsou také nové rozvody elektroinstalace.foto: Právo/Jakub Hatina

Kamenný dům postavený v mírném svahu někdy ve druhé polovině 19. století je prakticky celý z pískovce, doplněný jen na některých místech cihelnou vyzdívkou. Stavení bylo naštěstí relativně suché. Především díky tomu, že některý z bývalých majitelů moudře podkopal na straně do svahu zdivo domu až pod úroveň základů a dodatečně tak ještě dům zaizoloval.

Harampádí i lino muselo pryč

Problém byl ale v něčem jiném. V domě už totiž asi rok nikdo nebydlel. Znamenalo to jediné: navštěvovat stavení co možná nejčastěji a větrat, větrat, větrat. Spoustu času také zabralo vyklízení a likvidace metráků starého harampádí. Nejen z domu samotného, ale i z veliké přilehlé stodoly.

Ve všech místnostech v přízemí se muselo z betonových podlah odstranit staré linoleum. Majitel chce do těchto místností v přízemí položit dřevěnou podlahu, do vstupních prostor plánuje dlažbu.

Současně s vyklízením se začala provádět nová elektroinstalace. Především v dolní části domu, v prvním patře prakticky chyběla. Byla vyvedena pouze na začátek chodby nad schodiště.

Opravu si vyžádá i samotné schodiště. Má tu zvláštnost, že je dole kamenné, v polovině se mění v dřevěné. (Kdysi bylo natřeno výraznou zelenou barvou).

.: Místnost v přízemí, kde se buduje nová koupelna a WC. Právě probíhají výkopové práce pro položení kanalizace.foto: Právo/Jakub Hatina

V prvním patře jsou všechny podlahy dřevěné a ty čekají opravy. Jak v ložnici, v celé spojovací chodbě, tak i v protější místnosti. Tu kdysi podle všeho využíval hospodář k uskladnění sena. I tento prostor, kde je zachováno neomítnuté původní kamenné zdivo, hodlá novopečený chalupář upravit k obytným účelům.

Naštěstí původní dřevěné podlahy nikdy neobjevil červotoč. Nevyhnul se jim ale jiný častý problém - sesychání dřeva. To způsobuje hlavně teplota okolí a vzdušná vlhkost prostředí. Spáry mezi prkny se tím pádem zvětšily a během chůze je znát, jak se pod nohama zlehka houpají. Karel doufá, že pomůže jen vytahat z prken staré hřebíky, prkna dotáhnout a znovu je přibít. Vše nasvědčuje tomu, že původní trámy jsou v pořádku.

Poklad v kuchyni

Objekt má sedlovou střechu, chodba prvního patra po každé své straně nabízí rozlehlé půdní prostory. Střešní krytina z pálených tašek je relativně v pořádku, postačí, když bude v dohledné době jen částečně vyměněna. Opravu a případnou výměnu ale potřebují pozinkované okapy.

Zatím je nový majitel jen zbavil nečistot, na několika místech očistil drátěným kartáčem a uvnitř natřel studeným asfaltovým nátěrem. Zajímavá je kuchyně v přízemí. V této místnosti stojí původní kachlová kamna z devatenáctého století - pravý poklad. V domě se buduje nová koupelna s WC, právě probíhají nezbytné výkopové práce k položení kanalizace.

.: Chalupa má rozlehlý sklep vybudovaný z velkých pískovcových kvádrů s třemi úzkými okny.foto: Právo/Jakub Hatina

Bourání, kácení, plány

Nový majitel musel pokácet dva stromy, které rostly na severozápadní straně u domu. Jejich větve příliš stínily okna kuchyně. Nutné bude také zbourat polorozpadlý starý holubník na dvorku. Uvolní místo příjemnému venkovnímu posezení.

Dům je částečně podsklepen. Rozlehlý sklep postavený z velkých pískovcových kvádrů má nahoře tři úzká okna, která byla už delší dobu dokonale utěsněna. Nový majitel těsnění odstranil, aby mohla vlhkost odcházet průduchy ze sklepa ven. Vlhkost se projevovala hlavně na některých dolních částech zdí místností v přízemí.

Po jejich ošetření savem a dalšími přípravky prakticky zmizela a i díky intenzivnímu větrání se dům začal pomalu dostávat do své původní pohody.

Na řadě je fasáda

V nejbližší době přijde na řadu oprava fasády, protože se začala na některých místech uvolňovat poškozená omítka.

Veškeré práce musejí probíhat průběžně, podle času a finančních možností. Novopečený chalupář už ví, že pořídit si chalupu znamená nikdy nekončící proces větších či menších oprav, dolaďování, bourání a budování.

.: Na renovaci čeká schodiště, které bylo netypicky postaveno v kombinaci kamene a dřeva.foto: Právo/Jakub Hatina

Před nákupem nemovitosti

  • zjistěte právní náležitosti - důležitá je jasně definovaná forma vlastnictví, zkontrolujte výpis z katastrálního úřadu
  • pečlivě si prohlédněte budovu (nemáte-li s nákupem nemovitosti zkušenost, vezměte s sebou na prohlídku buď odborníka-stavaře, nebo zkušeného majitele domku či chalupy. Všimnou si věcí, které by vaší pozornosti unikly.)
  • projděte důkladně pozemek, vydejte se také na procházku po nejbližším okolí - vnímejte sousední stavení, o životním stylu jejich majitelů, vašich budoucích sousedů, prozradí hodně jak stav domů, tak i jejich pozemků.
  • nechte si kupní smlouvu před konečným podpisem zkontrolovat nezávislým dobrým právníkem, i když vám koupi zprostředkovává profesionál - realitní makléř

Rekonstrukce s rozvahou

  • postup plánované rekonstrukce vždy konzultujte s odborníky - buď po jednotlivých řemeslech, nebo se zkušeným profesionálním stavařem
  • pokud je to ve vašich možnostech, respektujte původně použité materiály (např. dřevěná okna)
  • pamatujte na to, že dům musí dýchat. Ve starém stavení, které např. nemá základy nebo podsklepení, nesmíme vylít podlahy betonem. Dům tak vlastně zašpuntujeme a souboj s vlhkostí se pro nás stane noční můrou

Úskalí starých domů

  • statika (praskliny na zdech fasády či vnitřních stěnách)
  • odpadávající omítka či skvrny na zdech prozradí nežádoucí vlhkost objektu
  • elektroinstalace
  • odpady
  • dřevěné stavební prvky (podlahy, trámy, stropy -dřevomorka, červotoč, hniloba)
  • stav komínu (riziko kdysi zazděných dřevěných trámů - vždy se vyplatí komín pro jistotu vyvložkovat)
  • prohlédněte si střechu domu zvenku i zevnitř

Reklama

Související články

Obložení dodá obyčejnému parapetu styl

Zbyl vám po pokládce plovoucí podlahy sem tam nějaký odřezek? Použít jej můžete třeba na vytvoření nového hlubokého parapetu. Kvalitní plovoucí podlaha...

Je čas na revizi plynových topidel

Brzy začne topná sezóna, proto je nejvyšší čas na důkladnou kontrolu topidel. Pokud topíme plynem, měl by vše zkontrolovat revizní technik. Předejdeme...

Nová krása starého nábytku

Nejste spokojeni s vizáží vašeho nábytku, chcete nějakou změnu, ale kupovat nábytek nový není váš styl. Co dělat, když třeba postarší knihovna, skříň, stůl...

Výběr článků

Načítám