Hlavní obsah

Tipy pro snadný úklid

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Úklid, ať už pravidelný nebo ten velký sezónní, je nutný a prospěšný. K tomu, abychom se zbytečně nedřeli, slouží různé úklidové prostředky a pomocníci. Je spousta teorií, jak uklízet účelně. Platí jednoduché pravidlo: uklízejme do míry, která je nám příjemná, a tak, abychom se doma cítili pohodlně.

Článek

Hodně nepříjemných bakterií se vyskytuje v kuchyni. Vaříme tu, produkujeme velké množství organického odpadu, k tomu se přidává pára vznikající při vaření. Množení nebezpečných mikroorganismů zabráníme dezinfekcí pracovní plochy, dřezu i podlahy.

Dobře se hodí univerzální čisticí prostředek, kde aktivní složkou je chlornan sodný. Působením vzduchu se během 15 minut rozloží na vodu a sůl, čili je zdravotně naprosto neškodný. Mastné plochy, jako je digestoř, trouba nebo varná plocha, čistíme speciálními odmašťovacími prostředky.

Pozor ale musíme dávat při používání agresivních abraziv, mohli bychom si nenapravitelně poškodit třeba sklokeramický povrch nebo nerezovou plochu.

Koupelna

Koupelna vyžaduje (stejně jako toaleta) každodenní letmý úklid antibakteriální utěrkou, jednou týdně dokonalé omytí všech ploch. Vlhké a teplé prostředí je ideální pro množení plísní a bakterií. V koutě u vany nebo sprchového koutu se rády množí plísně a nevzhledné černé nebo růžové flíčky jdou jen stěží odstranit.

Koupelna vyžaduje pravidelnou údržbu. Foto Ravak

Postříkáme je speciálním prostředkem k odstranění plísní a necháme několik minut působit, potom stačí jednoduché setření hadříkem. Toaletu vyčistíme dezinfekčním dvou- nebo třísložkovým prostředkem, který kromě dezinfekce odstraňuje také vodní kámen. Na okraj WC se vyplatí zavěsit tuhé bloky, tekuté či gelové přípravky, které při splachování nejen provoní místnost, ale také dezinfikují.

Podlahy

Podle typu podlahové krytiny volíme nejen úklidový prostředek, ale také pracovní pomůcky. Pro klasické zametání se hodí smeták, který má z jedné strany klasické štětiny a ze druhé je opatřený speciální pěnovou plochou připomínající molitan. Ta účinně zamezí víření prachu a pomáhá ke snadnému stáhnutí všech drobečků a nečistot na podlaze.

Pro mokré vytírání je k mání spousta různých mopů, novinkou je mop s elektrickým ždímáním. Jde vyždímat natolik dobře, že můžeme bez obav z poškození vytírat i dřevenou podlahu. Koberce vysáváme vysavačem s dokonalým filtrem, který nepropustí prach zpět do místnosti.

Bezdrátový vysavač umožňuje rychlé čištění různých ploch v domácnosti podle potřeby. Foto Electrolux

Pro každodenní pohodlný úklid si můžeme pořídit mechanické akumulátorové koště. Smete nečistoty ze všech povrchů. Pro mytí snadno ošetřovatelných krytin (např. linoleum) používáme přípravek s aktivním kyslíkem.

Na plovoucí nebo laminátové podlahy použijeme přípravek určený přímo pro daný typ podlahové krytiny. Neexperimentujeme, takové pokusy by se nám nemusely vyplatit.

Okna

Chceme-li se vyvarovat lapačů prachu, pořídíme si místo záclon žaluzie. Ty stačí jen čas od času setřít z prachu vlhkým hadříkem. Okna rámů setřeme z hrubé nečistoty krémovým čističem.

Skla nejprve nahrubo omyjeme pomocí oboustranné stěrky. Houbičkou naneseme vodu se saponátem a gumovým nástavcem setřeme dosucha. Potom aplikujeme rozprašovač a vyleštíme pomocí jelenice do zářivého lesku.

Textilie

Záclony a přehozy pravidelně pereme, koberce a čalounění necháváme vyčistit odbornou firmou. Nedojde tak ke zbytečnému namáčení. Máme-li domácího mazlíčka, zanechává za sebou na čalounění pozdravy v podobě chlupů. Jsou vytrvalé a statečně vzdorují všem snahám o vysávání. Tady nepomůže ani nejlepší prostředek, ale jednoduchá finta. Kolem ruky si omotáme lepicí pásku a s její pomocí chlupy rychle odstraníme.

Když je doma alergik

V případě, že máme doma alergika, nezbývá nám než uklízet opravdu důkladně a neustále. Jaké jsou nejdůležitější zásady, které bychom měli dodržovat?

Pokud se v rodině vyskytne alergie, odstraníme přírodní materiály (peří, vlna) a nahradíme je syntetikou (dutá vlákna, polyester), a to především v ložnici na lůžku a závěsy.

Odstraníme koberce a ponecháme pouze podlahu, kterou můžeme jednoduše a pravidelně stírat.

Minimalizujeme pokojové květiny, v půdě se udržují bakterie. l Pravidelné a důkladné větrání je samozřejmost.

I běžný úklid provádíme kvalitními dezinfekčními prostředky (podlahy, toaleta, povrchy v kuchyni).

Pravidelné vysávání čalouněných povrchů by mělo být samozřejmostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám