Hlavní obsah

Termoizolační fólie snižují tepelné ztráty a mají i bezpečnostní prvky

Právo, Dana Jakešová

Úspory za vytápění – heslo, které se v posledních letech skloňuje ve všech pádech. Ke slovu tedy přichází především výměna oken. Jenže: co když na nová okna peníze nemáme, a nebo je třeba vyměnit nejde? Řešením jsou termoizolační fólie.

Článek

Výdaje za energie tvoří jednu z nejvyšších položek v rodinném rozpočtu. Tou nejvyšší z nich je položka za teplo, a je jedno, čím topíte. Ceny všeho se neustále zvyšují.

Čím začít?

Nejvíce tepla utíká okny, tedy přesněji řečeno jejich skleněnou plochou. A to je první krok pro možné úspory za topení. Donedávna se v odborných publikacích udávaly jako tepelné ztráty skly oken ve výši 33 %. Technologie staveb, tepelně izolační vlastnosti zdiva, omítek, střech, rámů oken a jejich těsnění se ale každoročně zlepšují. V současné době se tak udává ztráta sklem okna až do výše 50 % celkových ztrát tepla. A to je hodně vysoké číslo.

Nemusíte okna nutně hned měnit. Mnohem rychlejším a výrazně levnějším řešením jsou tepelně izolační, nebo takzvané termoizolační fólie na okna. Tepelné ztráty skly oken dokážou snížit až o 25 %.

Co všechno umí

  • Termoizolační fólie lze instalovat na všechny typy klasického prosklení, bez problému i na skla jednoduchá. Instalují se na vnitřní sklo v interiéru.
  • Z propustnosti světla nemusíme mít žádné obavy. Termoizolační fólie přirozené osvětlení interiéru prakticky vůbec nemění. Naopak přímé světlo příjemně rozptylují. Navíc likvidují až 99 % škodlivého UV záření.
  • Při instalaci na vnější sklo okna zevnitř v létě naopak zadržují sluneční záření, takže slouží jako pasivní klimatizace. Zabrání jak přehřívání interiérů, tak i osob. Tím můžeme uspořit peníze za energii spotřebovanou klimatizací.
  • Tyto fólie plní i ochrannou funkci: snižují totiž možnost úrazu při rozbití prosklené plochy. Sklo se sice rozbije, ale neroztříští.
  • Průměrné ceny termoizolačních fólií se pohybují kolem 700 Kč/m2, montáž pak mezi 300 až 400 Kč/m2.
  • Návratnost investice do termoizolační fólie se udává asi 5 let, samozřejmě v závislosti na velikosti prosklených ploch, tepelné izolaci celého objektu a stávajících oken, potřeby temperování a druhu topného média.

Dekorativní a privátní fólie

Nabízí se však mnohem více typů fólií na okna, než jen termoizolační. Např. privátní nebo dekorativní.

  • Privátní fólie jsou určeny především k ochraně soukromí. Zajišťují částečné nebo úplné zneprůhlednění skla, samozřejmě při zachování maximálního průchodu světla.

Privátní fólie jsou matné, nejoblíbenější je bílá matová privátní fólie, která imituje pískované sklo. Obvykle jsou tyto fólie nabízeny ještě v barvě bronzové a stříbrné.

Dobře posloužit mohou třeba u oken v koupelně či u vchodových dveří.

  • Dekorativní fólie vylepšují vzhled a umožňují pouze částečné zneprůhlednění volných skleněných ploch v interiérech. Jsou to čiré fólie, na kterých jsou různé vzory, např. pravidelné bílé proužky či bílé kostičky.

Jejich velkou výhodou je možnost variace jednotlivých druhů a dokonce i variace s jiným druhem fólie (mj. s fólií protisluneční). Těmito kombinacemi můžeme docílit zajímavého dekorativního efektu. Hezky vypadat budou třeba na skleněných dveřích ze vstupní haly do obývacího prostoru.

  • Metr čtvereční těchto typů fólií se dá pořídit za cenu kolem 400 Kč, montáž vyjde zhruba na 300 Kč.

Bezpečnostní fólie

Ty nás mají především chránit proti zlodějům a výtržníkům. Sklo s bezpečnostní fólií slouží jako mechanická zábrana proti vniknutí cizí osoby dovnitř objektu a zároveň zamezí prohození cizích předmětů (kamene či zapálené látky).

  • Sklo po jeho napadení sice praskne, ale zůstává nadále kompaktní a dokáže účinně pachatele zdržet. Moderní bezpečnostní fólie navíc brání i účinkům tlakové vlny při explozi, významně zpomalují šíření požáru a účinně nás chrání proti UV záření.
  • Bezpečnostní fólie je zpravidla čirá. Dá se kombinovat s dalšími typy fólií (např. s termoizolační).
  • Běžná cena bezpečnostní fólie včetně instalace se pohybuje okolo 1 200 Kč/m2.
  • Fólie, které se instalují za nižší ceny, jsou většinou pochybného původu. Na českém trhu se začínají objevovat nekvalitní asijské fólie, které nemají požadovanou pevnost a navíc mají spoustu optických nedostatků.
  • Kvalitní fólie má atest Státní zkušebny a atest NBÚ.

Instalace a údržba

Okna rodinných domů, bytů, zasklení balkónů, zimních zahrad, střešních oken – na všechna jdou okenní fólie bez problémů instalovat. Fólie je vybavena zdvojenou protiotěrovou vrstvou, která je chrání před nechtěným poškrábáním. Umývat okna můžeme běžným způsobem – vodou a hadříkem. Stejně jako u skla nepoužíváme k čištění žádné ostré předměty!

Foto: archiv, Právo

Protisluneční fólie interiér chrání před přímými slunečními paprsky. Dokážou zadržet až 80 % slunečního záření a brání tak přehřívání místností.

Samotná montáž začíná důkladným umytím a vyčištěním oken. Pak se připraví fólie. Odmotává se z role a rozřezává se na přibližné rozměry. Čisté sklo se postříká montážním roztokem. K samotné montáži jsou potřeba dva lidé. Jeden drží připravený kus fólie za horní okraj, druhý z lepu pomalu stahuje ochrannou vrstvu. Současně s tím se na lepicí vrstvu stříká montážní roztok.

Takto připravená fólie se přiloží na okno a ořízne se podle rámu. Povrch fólie se poté navlhčí a speciálními stěrkami se vytlačuje kapalina mezi sklem a lepem. Tento postup se opakuje tak dlouho, než se podaří vytlačit každou kapku roztoku pod fólií.

Vyrobeno ve spolupráci se sdružením výrobců a prodejců okenních fólii Profolie.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám