Hlavní obsah

Moderní interiérová schodiště vynikají lehkostí i nevšedními tvary

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schody mají především funkci ryze praktickou - slouží k překonání výškového rozdílu. Jednoduše nám pomáhají dostat se bez problémů do míst, která jsou hůře přístupná.

Článek

Ať už je to venkovní schodiště na zahradě, po kterém stoupáme do prudkého svahu, schodiště, které spojuje chodník s domem, nebo interiérové schody do patra.

Jaké schody do domu?

Navrhnout dobře interiérové schody není nic jednoduchého, proto se vždy obrátíme na zkušenou firmu s dobrou referencí. Za prvé schody včetně zábradlí podléhají normám, které se musí dodržet a přesně znát (jinak neproběhne kolaudace).

Navíc se musí vycházet z daných prostorových možností. Specifikace vhodného materiálu a výběr typu schodiště závisí už pak z velké míry na nás. My jsme budoucí uživatelé, proto se nám má schodiště také líbit.

Co máme od schodiště žádat?

Především musí být bezpečné. To znamená, že při chození po něm bychom neměli být ve střehu a hlídat se, abychom nespadli.

  • Jednotlivé nášlapné stupně mají být dostatečně široké, mít příjemnou výšku. Musí být dodrženo základní ergonomické pravidlo, že součet šířky stupně a dvojnásobku výšky stupně je 63 cm.
  • Schodiště v domě používáme několikrát denně (v případě dětí je běhání pro zapomenutou čepici do skříně běžné), proto má být také pohodlné. Když se na něm potkají dva členové rodiny, neměli by si nikterak překážet a obtížně se vyhýbat.
  • Základní otázkou při výběru schodů bude, zda mají být dominantním prvkem, či spíše zastrčené bokem. Od toho se totiž také odvíjí jejich tvar, volba materiálů a stylový typ. Jestliže např. schody přímo spojují otevřený obytný prostor s horní galerií, je dobré zainvestovat do kvalitních materiálů. Schody se pak stanou vlastním solitérem, který ozdobí interiér.
  • Moderní jsou dnes jednoduché tvary a schody, které jsou lehké, vzdušné. Jestliže si takové přejeme, volíme tvarově schodiště přímé (jednoramenné), které má kovovou konstrukci, dřevěné nášlapné stupně a zábradlí vyplněné třeba skleněnými tabulemi.

Materiály a tvar

Schodiště může být přímé, tzv. jednoramenné, lomené nebo točité.

FOTO: archiv firmy J.A.P.

  • Přímé schodiště je dominantním prvkem v interiéru.
  • Lomené může být ve tvaru písmene L, U, S, mít více odpočívacích ploch.
  • Točité schodiště může být pohodlné, závisí to na tom, kolik místa mu „věnujeme“. Např. točité schodiště o průměru 220 cm je velmi pohodlné.

Podle stylu domu volíme i materiál na schodiště.

  • Klasický interiér ocení schodiště celodřevěné, výhradně z tvrdé dřeviny (snese zatížení a vydrží). Vhodný je mj. jasan, mahagon, třešeň, teak, dub a buk. Jeho povrchový odstín pak může ladit s tónem podlahy, dveří a ostatního nábytku.
  • Bytelný dojem ze schodů máme i z betonového monolitu, který lze obložit dřevem, kamenem, opatřit pohledovým betonem nebo měkkým kobercem.
  • Kdo má rád spíše techno styl, dá přednost kovové ocelové konstrukci. Stupně mohou být z nerezové oceli, povrchově upraveny leštěním, kartáčováním. Pro zjemnění studeného dojmu z kovu můžeme schodiště zútulnit dřevěnými nášlapnými stupni. Další výhodou ocelového schodiště je to, že jej lze včetně zábradlí montovat do hrubé stavby. Po dokončení stavebních prací je ocelová konstrukce opatřena nátěrem a provizorní stupně jsou vyměněny za stupně konečné.
  • Schody lze pořídit i z tvrzeného skla rozmanitého zabarvení.
Správná ergonomie
Standardní šířka schodiště: 90 cm (rozmezí 60 až 120 cm) Součet šířky stupně a dvojnásobku výšky stupně je 63 cm (š+2v=63cm) Výška nášlapů: 16 až 19 cm Minimální výška zábradlí: 110 cm od podlahy Minimální výška dětského madla či zábradlí: 40 až 70 cm od podlahy

Víte jaké zábradlí?

Zábradlí je tu pro naši bezpečnost. Výška madla je daná přesně normou, hrany nesmějí být ostré, jsou-li v domě děti a ve veřejných budovách se nesmějí používat zábradlí, které umožňuje ho použít jako žebřík. Musíme pořídit výplně sloupkové nebo tvrzené celoskleněné výplně.

Zábradlí musí splňovat požadavky normy. Důležitá je výška zábradlí, vzdálenost mezi výplněmi zábradlí a jeho pevnost.

  • Minimální výška madla při hloubce prostoru do tří metrů nesmí být níž než 90 cm od podlahy.
  • V rozmezí hloubky prostoru od 3 do 12 m je minimální výška madla či zábradlí 100 cm.
  • Madlo zábradlí nesmí mít ostré hrany či výstupy.
  • Zábradlí v domě, kde žijí menší děti, musí být plné nebo s výplní tabulovou, sloupkovou ze svislých tyčových prvků. Musí se zamezit šplhání po zábradlí.
  • Mezery v zábradlí nesmějí být širší než 12 cm v bytových domech a 8 cm tam, kde bydlí děti.
  • Prostor pod schodištěm je šikovné využít jako úložný prostor.
  • Důležitý je pohodlný nástup a výstup ze schodiště, kterému nesmí bránit např. otevřené dveřní křídlo. Ideální je, když jsou schody ve dne osvětleny přirozeným denním světlem (oknem), které zaručuje i dostatečné větrání. Bez svítidla se ale neobejdeme. Nabídka je naštěstí pestrá. Vhodné jsou typy nástěnné (proud světla vytváří třeba tvar kužele), ale i světla zabudovaná (přímo do stupnic, vedle jednotlivých nášlapů). V tomto případě ale způsob osvětlení řešíme již ve fázi projektu schodů samotných.
Typy schodišť podle tvaru
jednoramenná (přímočará) dvouramenná (jsou 1x zalomená, nebo 1x zalomená s podestou, nebo 2x zalomená s podestou) tříramenná (jsou dvakrát zalomená, obvykle tvar písmene U, S) točitá (obvykle vřetenová, kde základ tvoří středová osa, z níž jednotlivé schody vycházejí)

Pět dobrých rad

1. Schodiště ladíme do stylu domu. K venkovskému stavení nebo roubence se spíše hodí schodiště dřevěné, třeba z tmavého mahagonu. Moderní interiér snese kombinaci skla, kovu, betonu.

2. Dobré schody mají být odolné vůči opotřebení. Pokud volíme nášlapné stupně dřevěné, vyhneme se měkkému dřevu, jako je smrk nebo borovice.

3. Běhání po schodech způsobuje hluk, ale ten nesmí překročit požadovanou normu pro stavební akustiku. Proto kromě vhodného materiálu hlídáme i způsob ukotvení schodiště do stěny.

4. Při volbě schodiště myslíme i na to, že do patra jednou budeme chtít přinést novou sedačku, nastěhovat větší nábytek apod.

5. Schodiště v domě se má snadno udržovat, což vědí zejména hospodyňky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám